01 august 2011

SIROP SI GEM DE CAPSUNI

INGREDIENTE:
1,4 kg capsuni (atat am avut eu)

1 kg zahar


PREPARARE:

SIROP

Se aleg capsunile proaspete si coapte, se spala in mai multe ape reci, se curata de codite apoi se pun la scurs intr-o strecuratoare sau pe un tifon. Dupa ce s-au scurs, daca sunt prea mari se taie capsunile in doua. Se pun apoi la fiert (fara zahar) intr-un vas (in care se va face gemul). Dupa 10 minute se strecoara prin tifon zeama de la ele (nu toata caci trebuie si pentru gem), cam 500 ml lichid, si se pune intr-un alt vas la fiert cu 500 gr zahar. Se amesteca mereu pana se topeste zaharul. Dupa ce incepe sa clocoteasca se mai fierbe cca 15-20 minute. In timpul fiertului se indeparteaza spuma formata. Intre timp, sticlele bine spalate si scurse se baga in cuptor la sterilizat si se lasa pana se incing. Se scot sticlele pe rand, se aseaza pe un tocator uscat, asezand sub fundul sticlei lama unui cutit (pentru a nu plesni sticla) apoi se toarna siropul fierbinte. Se capseaza sticlele dupa care se invelesc intr-o patura si se lasa pana se racesc. Se eticheteaza (am uitat etichetele...:)) ) si se depoziteaza in camara.

GEM

La cantitatea de capsuni ramasa, (nu am mai cantarit) se adauga 500 gr zahar, se pune la fiert la foc potrivit pana ce se leaga gemul cat trebuie. Borcanele se spala si se scurg bine, se sterilizeaza in cuptor (ca si sticlele pentru sirop) apoi se umplu cu gemul fierbinte. Se capseaza, se invelesc in patura si se lasa sa se raceasca complet. Si repet....se eticheteaza si se pune in camara.

POFTA BUNA!

2 comentarii:

  1. Numai bunaciuni ai facut, cred ca voi veni la tine la iarna sa iau si eu cate ceva din ce ai preparat tu........hihihi.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Medi, multumesc! Te astept cu mare placere!

    RăspundețiȘtergere