27 iulie 2011

DULCEATA DE NUCI VERZI

Am sa postez toate dulceturile facute in acest timp cat am lipsit, desigur cu intarziere, pentru ca am fost plecata la tara, la casuta noastra...
Asa ca.... sa vedeti ce harnicuta am fost... :)))

Nu am facut in cantitati mari.....ci cate putin din fiecare....
Pentru aceasta dulceata, nucile se culeg cand sunt inca mici cu samburii neformati, asta pe la inceputul lunii iunie...

INGREDIENTE:
120 de nuci verzi
1 kg zahar
750 ml apa
1 lamaie

PREPARARE:
Se curata nucile de coaja verde. Din cele 120 de nuci verzi va ramane aprox. 1 kg de nuci curatate. Pe masura ce se curata, nucile se pun in apa rece pentru 24 de ore, ca sa iasa amareala din ele si sa nu se innegreasca. Se acopera cu o farfurie intoarsa (ca sa stea scufundate in apa), schimband apa de 2-3 ori in acest timp. A doua zi, nucile se scurg de apa si se oparesc de 3 ori cate 2-3 minute, schimband apa de fiecare data, apoi se limpezesc in 2-3 ape reci, schimband apa dupa cate 10 minute. Se strecoara nucile si se pun pe un tifon sau pe un prosop de bucatarie sa se zvante. Se pune apa cu zaharul la fiert si se amesteca cu o lingura pana ce se dizolva zaharul. Cand siropul este aproape legat, se adauga nucile si se continua fierberea. Cand dulceata se leaga bine, se adauga zeama de lamaie si se lasa sa mai dea doar cateva clocote. In acest timp borcanele bine spalate si scurse se aseaza pe tava aragazului si se baga in cuptor pentru 15-20 de minute la sterilizat (se baga si capacele dar pentru un timp mai scurt). Se pune putina dulceata pe o farfurioara, se raceste la frigider si daca aceasta nu curge inseamna ca este gata. Se scoate cate un borcan din cuptor, se aseaza pe un tocator de lemn, iar sub borcan se aseaza lama unui cutit (ca sa nu plesneasca borcanul) si cu un polonic sau chiar cu o lingura se pune dulceata fierbinte in borcan, se capseaza bine, apoi se pun borcanele cu gura in jos intr-o patura pana se racesc complet. Se eticheteaza si se depoziteaza in camara.
In poza am observat ca nu am pus etichetele la borcane.... :))
Mi-au iesit 4 borcanele de 314 gr, plus ce s-a mai mancat.....1/2 de borcanel....

POFTA BUNA!

7 comentarii:

  1. Aceasta dulceata mereu imi va aduce aminte de bunica mea ,pentru mine e speciala!Foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. e speciala aceasta dulceata,foarte buna dar mult lucru,felicitari ca ai reusit sa faci,ascunde-o sa nu se termine foarte repede

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte buna! Bunicul ascundea mereu in camara cate-un borcan , ultima data a avut compot de nuci verzi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Inca nem mincat in asa forma, dar poate fi bun

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa o dulceata nu e de ici, de colo!
    Felicitari! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt indragostita iremediabil de dulceata asta!! dar mi-e asa o lene s-o fac!! tot respectul meu! arata foarte bine!! pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna, buna,buna...........tare mult imi place aceasta dulceata.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere