04 aprilie 2011

TORT CAMASA IONUT

Tava ...recunosc ii strica tot aspectul. Dar cu toate astea a fost tare apreciat tortul meu. A fost surpriza de juramant, pentru baiatul nostru. Juramant care a avut loc la trei zile dupa ziua lui de nastere.

INGREDIENTE:

BLAT (tava de 30/22 cm)
8 oua
2 linguri apa

10 linguri zahar

10 linguri faina

1/2 pachet praf de copt
CREMA DIPLOMAT

5 oua

300 gr zahar
200 ml lapte

800 gr frisca lichida

5 lingurite gelatina

2 cutii compot de ananas

2 banane
PASTA DE ZAHAR
1 lingura gelatina
6 linguri apa

1 lingura margarina (la cub)

2 linguri miere
zahar pudra Margaritar (cat este nevoie)

PREPARARE

BLAT

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile
cu apa rece se bat bine apoi se adauga treptat zaharul, se bate in continuare pana se face bezea dupa care se incorporeaza galbenusurile frecate. Se adauga faina cu praful de copt cernute si se amesteca usor cu o lingura de lemn de sus in jos. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul incins pentru cca. 25-30 de minute (in functie de cuptor).
CREMA DIPLOMAT

Se bat ouale cu zaharul. Se dilueaza gelatina in lap
tele caldut apoi se amesteca in compozitia de oua si se pun la foc pe baie de abur pana dau in clocot (nu mai mult de un clocot). Se stinge focul dar se bate in continuare pana se ingroasa. Se da la rece. Separat se bate frisca. Cand crema fiarta pe foc s-a racit se amesteca usor in frisca batuta. Se poate opri din crema pentru acoperirea tortului inainte de a fi pusa pasta de zahar, apoi in restul de crema se adauga bucatile de ananas scurse si bananele taiate felii.
PASTA DE ZAHAR

Se amesteca bine gelatina cu apa, se pun pe baie de abu
r si cand se incalzeste putin se adauga margarina si mierea.Se amesteca pana se dizolva. Intr-un vas se pune pentru inceput cca 300-400 gr zahar pudra, se toarna lichidul si se amesteca cu o lingura adaugand treptat din zaharul pudra pana ce devine o pasta groasa. Cand nu se mai poate amesteca cu lingura, se rastoarna pe masa de lucru presarata cu zahar pudra. Se framanta adaugand cate putin zahar pudra pana ce devine ca un aluat care nu se mai lipeste de masa. Se inveleste pasta in folie alimentara si se lasa sa se odihneasca la rece. Inainte cu 2 ore de folosire se scoate si se tine la temperatura camerei. Eventual se poate incalzi putin la MW. Se framanta bine (ca sa nu crape) cu mainile pudrate in zahar pudra, amidon sau unse cu ulei. Se ia o cantitate mica din pasta si se opreste pentru cravata, tablita cu urarea si trandafiras. In restul de pasta se adauga colorant alimentar albastru (lichid), se framanta bine, apoi se intinde cu sucitorul o foaie cu care se acopera tortul(am intins intre doua folii de celofan), se modeleaza apoi gulerul, buzunarul, iar in pasta oprita pentru cravata si celelalte se adauga acelasi colorant dar in cantitate mica pentru un albastru deschis. Tresele galbene sunt facute tot din pasta amestecata cu colorant galben. Pentru guler am folosit un borcan in jurul caruia am asezat acel guler pana s-a intarit si s-a fixat asa cum se vede.
ASAMBLAREA

Se taie blatul in doua. Se pune prima foaie pe o tava m
ai mare, se insiropeaza cu sucul de la compotul de ananas, se pune crema si se niveleaza, dupa care se aseaza cea de-a doua foaie de blat insiropata. Se acopera tortul cu un strat subtire de crema, unt sau margarina apoi se baga la frigider pentru 1-2 ore, dupa care se imbraca cu pasta de zahar si se aplica decorurile necesare.
POFTA BUNA!
Sursa de inspiratie LILY

10 comentarii:

  1. intr-adevar foarte reusit tortul, felicitari! este super!

    RăspundețiȘtergere
  2. FELICITARI!!!Impecabil lucrat(si cum abia am facut primul meu tort cu pasta de zahar...)stiu cat este de dificil de facut!!!
    Inca o data felicitari!!!
    Iti urez o saptamana placuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos,felicitari,multumim pentru explicatii

    RăspundețiȘtergere
  4. ce idee interesanta! foarte misto tortul!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu sigurana a apreciat tortul,a iesit suupeer!

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani tuturor!
    Deosebita surpriza !
    :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Pana sa pregatesc si eu tortul in forma de camasa pentru sotul meu,sincera sa fiu am ajuns si la tine pe blog dupa multe cautari pe alte bloguri.Si imi place foarte mult cum ti-a iesit tortul.Eu insa l-am imbracat in pasta de marshmallows.Foarte bine se lucreaza cu ea.Inca o data felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Va multumesc din suflet pentru urari si aprecieri! Pentru fiul meu a fost chiar o surpriza...a ramas cu gura cascata cand l-a vazut...:)
    Pupici si ganduri bune pentru toate!

    RăspundețiȘtergere