15 martie 2012
FICATEI CU SOS ALB DIN LAPTE
1 kg ficatei de pui
700 ml lapte
1 ceapa mare
usturoi
2 linguri faina
sare
ulei
PREPARARE:
Se curata ficateii, se spala si se lasa la scurs. Intr-o tigaie de teflon (mai maricica) se pune uleiul la incins. Se adauga ceapa taiata marunt si se lasa sa se caleasca pana devine transparenta. Se pun apoi ficateii peste ceapa si se prajesc putin pe ambele parti. Cand sunt gata, se toarna laptele si se lasa sa fiarba cam 10 minute. Se prepara rantasul din faina si cateva linguri de lapte si se adauga peste sosul din tigaie amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase. Se lasa sa dea cateva clocote apoi se da jos de pe foc, se adauga usturoiul pisat si se potriveste de sare. La final se presara patrunjel verde tocat.
Am servit cu piure de cartofi, dar merge foarte bine si cu mamaliguta.
Hi,hi, am uitat sa pun patrunjelul..:)
POFTA BUNA !
01 martie 2012
SALEURI
INGREDIENTE:
2 oua (galbenusurile pentru coca, albusurile pentru uns)
2 pachete margarina (500 gr)
200 ml lapte caldut
drojdie putin mai mult decat o nuca (am pus 1 plic (10 gr) drojdie uscata)
1 lingurita zahar
faina cat cuprinde (aprox.1 kg)
sare
mac, chimen, susan....ce va place
PREPARARE:
Se pune faina intr-un vas, iar in mijloc se pun cele 2 galbenusuri si cana de lapte cu drojdie si zahar. Se framanta pana se face o coca moale sa se poata intinde. Se imparte coca in 4 parti egale. Separat, se freaca margarina cu faina (dupa ochi) pana ce devine ca o pasta moale. Se face sul si se imparte in 8 parti egale.
Se ia primul guguloi din cele 4, se intinde putin, se aseaza peste el un guguloi din cele 8
si se intinde cu facaletul.
Se impatureste aluatul in patru,
se aseaza deasupra cel de-al doilea guguloi din cele 8
se intinde bine cu facaletul si se impatureste iar in patru (aici am uitat sa fac poze). Dupa toate aceste operatiuni, se intinde coca in foaie nu prea subtire si se potriveste la capete sa fie cat de cat dreapta. Se unge deasupra cu albus batut si se presara cu sare, chimen, mac, susan sau cascaval (dupa preferinta), apoi se taie cu rotita in forma de bastonase.
La fel se procedeaza si cu restul de coca. Se aseaza saleurile in tava de aragaz netapetata si se coc la foc potrivit.
Merg foarte bine cu o bere rece...:)
POFTA BUNA!
23 februarie 2012
PATEU DIN FICAT DE PORC
500 gr ficat de porc
100 gr unt
2 cepe
2-3 foi de dafin
piper boabe
piper macinat
sare
PREPARARE:
Se curata si se spala bine ficatul. Intr-un vas se pune apa la fiert impreuna cu ceapa taiata in doua, foile de dafin si piperul boabe. Cand apa incepe sa clocoteasca se adauga ficatul si se lasa sa fiarba aproximativ 10-15 minute. Daca se apasa cu o furculita in partea mai groasa a ficatului si nu iese sange, atunci e semn ca a fiert suficient. Se trage vasul deoparte si se lasa sa se raceasca. Se scoate ficatul, se scurge si impreuna cu ceapa si untul se paseaza la blender, sau se poate trece prin masina de tocat carne cu sita cea mai mica. La final se adauga cate putin din zeama de la fiertul ficatului pana se obtine o pasta omogena. Se condimenteaza cu sare si piper, se da la rece pentru cel putin o ora, dupa care se poate servi.
Foarte bun!!!!!!!
POFTA BUNA!
22 februarie 2012
CHIFTELUTE CU SOS MARINAT
CHIFTELUTE
1 kg carne tocata de porc
1/2 paine (uscata)
2 oua mari
usturoi pisat
vegeta
sare
faina
ulei pentru prajit
SOSUL
500 ml bulion
3-4 linguri ulei
1 lingurita zahar
2 foi de dafin
1 1/2 lingura faina
1-2 linguri otet
usturoi
piper
sare
PREPARARE:
Chiftelutele se prepara dupa reteta de aici
SOSUL
Se pune uleiul la incins intr-o craticioara pe foc, se adauga bulionul si se lasa sa se caleasca putin. Se toarna cam 3 cani de apa si se lasa sa fiarba cateva minute. Se prepara rantasul din faina si apa, se toarna usor peste sosul de bulion amestecand incontinuu sa nu se formeze cocoloase si se lasa in continuare sa fiarba pentru 10-15 minute. Se adauga apoi zaharul, foile de dafin, otetul si chiftelutele, se potriveste sosul de sare si piper, se mai lasa sa dea cateva clocote, dupa care se da deoparte si se pune usturoiul pisat. Se serveste cu piure de cartofi sau diverse garnituri.
POFTA BUNA!
PIURE DE CARTOFI
1 kg cartofi
100 gr margarina
lapte
sare
ulei
PREPARARE:
Se curata cartofii de coaja, se spala, apoi se taie in bucati potrivite. Se pun intr-un vas si se toarna apa cat sa ii acopere bine. Se adauga un praf de sare si putin ulei ca sa nu se formeze acea spuma in timpul fiertului. Dupa ce incepe apa sa clocoteasca, cartofii se fierb la foc mic. Cand sunt gata se scurg de apa, se adauga margarina si sarea si se paseaza bine. Se toarna treptat laptele fierbinte (pana ajunge pireul la consistenta dorita) si se amesteca energic cu o lingura de lemn, pana devine pufos. Laptele trebuie sa fie neaparat fierbinte. Daca se foloseste lapte rece pireul va deveni cleios.
POFTA BUNA!
20 februarie 2012
CHIFTELUTE DIN CARNE DE PORC
1 kg carne tocata de porc
1/2 franzela (mai uscata)
2 oua mari
usturoi pisat (dupa gust)
vegeta
sare
faina
ulei pentru prajit
PREPARARE:
Se pune carnea tocata intr-un vas incapator si se amesteca cu painea inmuiata in apa si stoarsa foarte bine, apoi ouale, usturoiul pisat, vegeta si sare dupa gust. Se amesteca pana se leaga bine compozitia. Se ia cu lingura din compozitia de carne si se formeaza cu podul palmei chiftelute rotunde care se tavalesc prin faina. Se indeparteaza surplusul de faina, dupa care se prajesc in baie de ulei incins. Se servesc atat calde cat si reci, simple sau cu diverse garnituri si sosuri.
POFTA BUNA!
15 februarie 2012
TORT INIMA
INGREDIENTE:
BLAT
6 oua
90 gr zahar
60 gr faina
15 gr amidon
20 gr cacao
un praf de sare
CREMA DE IAURT
200 gr iaurt
150 ml frisca lichida
75 gr zahar
1 1/2 lingurita gelatina
1 borcan compot de visine (720 ml)
CREMA DE CIOCOLATA
180 gr ciocolata alba (Primola)
6 linguri frisca lichida
50 gr unt
50 ml lichior Angelli (sau coniac)
GLAZURA
270 gr ciocolata alba (Primola)
100 ml frisca lichida
30 gr unt
PREPARARE:
BLAT
Se separa ouale. Galbenusurile se freaca cu zaharul, iar albusurile se bat spuma cu un praf de sare dupa care se adauga in galbenusuri. Se incorporeaza apoi faina, amidonul si cacaua, toate cernute. Se toarna compozitia de blat in forma de inima, tapetata cu hartie de copt si se baga la cuptor pentru cca 10-12 minute. Se face testul cu scobitoarea.
CREMA DE IAURT
Se hidrateaza gelatina in 150 ml zeama de compot de visine, apoi se dizolva pe baie de aburi (nu trebuie sa fiarba). Se lasa sa se raceasca. Se amesteca iaurtul cu zaharul, se adauga compozitia cu gelatina peste iaurt, apoi se incorporeaza frisca batuta bine. Se baga crema la frigider pentru cca. 20-30 de minute.
CREMA DE CIOCOLATA
Se pune ciocolata si frisca intr-un vas pe baie de aburi si se amesteca pana se topeste ciocolata. Se ia de pe foc si se adauga alcoolul. Se lasa sa se raceasca apoi se incorporeaza in untul frecat spuma.
GLAZURA
Toate ingredientele se pun intr-un vas pe baie de aburi si se amesteca pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza perfect. Cand este gata se da de pe foc si se lasa putin sa se raceasca .
ASAMBLARE
Se taie blatul pe jumatate, se tapeteaza tava in care am copt blatul, cu o folie transparenta, se aseaza prima felie de blat si se insiropeaza cu zeama de la compot. Se toarna apoi crema de iaurt si se baga la frigider pentru aproximativ o ora, dupa care se scoate si se aseaza peste crema un strat de visine fara samburi si bine scurse. Deasupra lor se toarna crema de ciocolata. Se aseaza a doua felie de blat insiropata tot cu zeama de compot si se da din nou la frigider pentru inca 2-3 ore. Dupa ce s-a intarit si crema de ciocolata, se rastoarna tortul pe un platou, se indeparteaza folia transparenta apoi se imbraca tortul cu glazura de ciocolata alba si se orneaza dupa preferinta.
POFTA BUNA !
08 februarie 2012
CHOUX A LA CREME
COJI:
300 ml apa
100 ml ulei
200 gr faina
6 oua
1 fiola esenta de vanilie
un praf de sare
CREMA:
1 l lapte
300 gr zahar
10 linguri faina
200 gr margarina
3 oua
1 fiola esenta de vanilie
DECOR
frisca batuta
zahar pudra cu aroma de vanilie
PREPARARE:
COJI:
Se pune apa, uleiul si praful de sare sa fiarba la foc potrivit. Cand incepe sa clocoteasca se adauga toata cantitatea de faina si se amesteca repede cu o lingura de lemn pana ce aluatul se omogenizeaza si se desprinde de pe peretii vasului. Se da vasul de pe foc, se lasa sa se raceasca dupa care se adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Nu se adauga urmatorul ou pana ce primul nu este bine omogenizat. La final se pune esenta de vanilie. Cu ajutorul unui pos cu sprit se formeaza rozete mici, pe o tava tapetata cu hartie de copt. Se introduce tava in cuptorul incins si se coc cca 20-25 de minute (in functie de cuptor), iar in primele 15 minute sub nicio forma nu se deschide usa cuptorului. Dupa ce se scot din cuptor se lasa sa se raceasca. Cojile calde fiind, nu se pun unele peste altele ca se vor lasa.
CREMA:
Se amesteca bine zaharul, faina si ouale cu putin lapte caldut pana se omogenizeaza, apoi se toarna restul de lapte si se pune pe foc mic amestecand mereu pana se obtine o crema mai groasa precum budinca. Se lasa apoi sa se raceasca putin dupa care se incorporeaza margarina taiata bucatele si la sfarsit esenta de vanilie.
Se taie gogoselele pe jumatate, dar nu de tot, se umplu cu un strat de crema, deasupra se pune frisca batuta, apoi se aseaza la loc capacul si se decoreaza cu zahar pudra.
POFTA BUNA!
07 februarie 2012
PREMIU DE LA STEFY SI DIA MAR
UN PREMIU SPECIAL DE LA CAMY
Frumosul buchet de flori il voi darui tuturor bloggeritelor.
Va pup si va doresc o zi cat mai buna!
04 februarie 2012
PREMIU DE LA ADELA SI LAURA
Regulile premiului:
1. Aminteste persoana care ti-a acordat premiul printr-un link catre blogul ei
2. Raspunde intrebarilor care insotesc premiul
3. Spune ceva despre tine ce nu ai mai spus nimanui pe blog
4. Premiaza cate bloguri crezi tu ca merita acest premiu
5. Asigura-te ca anunti proprietarii blogurilor ca au primit acest premiu
Iar acum intrebarile:
1. Care este produsul de machiaj preferat ?
- rujul
2. Care a fost trend-ul preferat in anul 2011 ?
-chiar nu stiu
3. Care este desertul tau preferat ?
- tiramisul si inghetata
4. Culoarea preferata ?
-verde, galben
5. Care este prenumele tau?
- Cornelia
6. Care este ultima melodie pe care ai ascultat-o ?
- Céline Dion - My Heart Will Go On
7. Pisici sau caini ?
-caini
Despre mine ...nu suport minciuna.
Ofer acest premiu cu toata dragostea:
LORI
LILI
CAMY
IN BUCATARIE CU AZIZ
YAYA
SYMY'S CAKES
MIREMIRC
MILLICA'S CAKES
MADALINA
STEFY
Si aceste doua premii, desi le-am mai primit, nu se putea sa o refuz pe draga mea ADELA. Iti multumesc din suflet !
Am mentionat doar cateva bloguri, dar vreau sa daruiesc aceste premii tuturor celor din lista mea de bloguri.
Va imbratisez cu drag si un weekend placut tuturor!
02 februarie 2012
TUPEUL CELOR CARE FURA RETETE
"Buna seara.Am impresia ca ma luati la misto. De unde spuneti ca fur eu retetele? Am luat de la dumneavoastra vreo reteta? Spuneti ca aceasta reteta http://www.retete-sanatoase.
Bineinteles ca i-am dat raspunsul pe masura. Eu i-am lasat mesaje numai la retetele mele ......mesaje care de fapt nici nu apar. De ce oare le-au sters?........
Asa cum i-am transmis in mesaj, ii repet si aici pe blog:
Draga Lucretia Popescu tu FURI si tot tu ai tupeu ?!!!!!!!!!!
Sa vedeti si voi fetelor, pana unde duce tupeul lor!!!!
22 ianuarie 2012
FURT - UN SITE CU RETETE FURATE
aici retetele mele:
http://chitacornelia.blogspot.com/2011/03/placinta-cu-mere.html
http://www.retete-sanatoase.ro/placinta-cu-mere/
http://chitacornelia.blogspot.com/2011/01/tort-de-ciocolata.html
http://www.retete-sanatoase.ro/tort-de-ciocolata-ii/
http://chitacornelia.blogspot.com/2011/03/friptura-de-pui-la-grill.html
http://www.retete-sanatoase.ro/friptura-de-pui-grill/
http://www.retete-sanatoase.ro/salata-de-cartofi-ciuperci-si-piept-de-pui/
http://www.retete-sanatoase.ro/salata-boeuf/
http://chitacornelia.blogspot.com/2010/04/oua-vopsite.htmlhttp://www.retete-sanatoase.ro/oua-vopsite-de-paste/
http://www.retete-sanatoase.ro/ficati-pane-cu-garnitura-de-orez-si-legume/
http://www.retete-sanatoase.ro/sarmale-de-post-cu-orez/
http://chitacornelia.blogspot.com/2011/03/prajitura-tavalita-cu-nuca-de-cocos-de.htmlhttp://www.retete-sanatoase.ro/prajitura-tavalita-cu-nuca-de-cocos-de-post/
http://www.retete-sanatoase.ro/papanasi-prajiti/
http://www.retete-sanatoase.ro/amandina/
http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2011/01/prajitura-negresa.html
http://www.retete-sanatoase.ro/prajitura-negresa/ http://www.divainbucatarie.ro/rulada-de-biscuiti-cu-nuca-de-cocos/http://www.retete-sanatoase.ro/rulada-de-biscuiti-cu-nuca-de-cocos/
http://amainbucatarie.blogspot.com/2008/09/tochitura-moldoveneasca.htmlhttp://www.retete-sanatoase.ro/tochitura-moldoveneasca/
http://www.retete-sanatoase.ro/tort-cu-mere-si-frisca/
Voi mai cauta.....
20 ianuarie 2012
PREMIU
In afara de acest premiu mai am si o leapsa....sa raspund la 3 intrebari:
1. Care este reteta voastra preferata de mancare postata pe blogul vostru ?
-CIUPERCI PANE CU SOS DE SMANTANA si SPAGHETE CARBONARA
2. Care este desertul preferat postat pe blogul vostru ?
-TIRAMISU si INGHETATA CU DULCEATA DE AFINE, VANILIE SI CACAO (inghetata cat de multa :)) )
3. Ce mancare credeti ca nu ati incerca niciodata sa mancati ?
-niciodata, niciodata, niciodata carne de caine, (daca am mancat fara sa stiu (in mici) ata ete :))) , pisica, sarpe .....
Premiul si leapsa trebuie sa mearga mai departe la alte 10 bloguri, dar credeti-ma ca nu pot sa nominalizez pentru ca ar trebui sa insir toate blogurile ce le am afisate in lista mea de bloguri. Asadar va astept cu mare drag sa ridicati acest minunat premiu.
Va pup si va doresc tot binele din lume!
19 ianuarie 2012
TORT DIPLOMAT
BLAT: (diam. de 28 cm)
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
1/2 plic praf de copt
CREMA:
5 oua
300 gr zahar
3 pliculete gelatina granule (30 gr)
200 ml lapte
800 gr frisca lichida
fructe: kiwi, portocale, banane, visine (fara samburi) din compot
esenta de vanilie
SIROP:
siropul de la compot
PREPARARE:
BLAT:
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma apoi se adauga zaharul treptat si se bate pana devine bezea. Se adauga galbenusurile pe rand amestecand bine dupa fiecare, iar la sfarsit se incorporeaza faina cu praful de copt cernute si se amesteca usor cu o lingura de lemn. Se toarna compozitia in forma de tort cu inel detasabil tapetata cu hartie de copt. Se introduce la cuptor pentru cca 25 de minute, se face testul cu scobitoarea.
CREMA:
Se bate frisca tare si se pune deoparte. Ouale cu zaharul se bat pe baie de abur pana se ingroasa, dupa care se da deoparte. Se dizolva gelatina in laptele caldut si se amesteca apoi in crema de oua. Se lasa crema sa se raceasca apoi se adauga usor in frisca batuta. Se pun apoi fructele scurse bine si taiate dupa preferinta iar la sfarsit se adauga esenta de vanilie.
ASAMBLAREA:
Blatul rece se taie in doua. Se aseaza prima felie de blat pe un platou, se pune in jurul blatului inelul de la forma in care a fost copt blatul, se insiropeaza cu zeama de la compot, se toarna crema amestecata cu fructe si se aseaza a doua felie de blat insiropata. Se da la frigider pentru 4-5 ore sau de pe o zi pe alta, apoi se orneaza cu frisca si fructe dupa imaginatie.
POFTA BUNA!
14 ianuarie 2012
REVANI
BLAT: (tava de 30 / 22 cm)
4 oua
500 gr gris
500 gr iaurt
250 gr zahar
150 gr margarina
1 plic praf de copt (10 gr)
esenta de vanilie
SIROP:
400 ml apa
250 gr zahar
zeama de la o lamaie
DECOR:
nuca de cocos
PREPARARE:
Margarina partial topita se mixeaza cu zaharul, apoi cu ouale adaugate pe rand. Se adauga iaurtul, apoi grisul cu praful de copt si esenta de vanilie, amestecand bine dupa fiecare. Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptor pentru cca 30 de minute. Intre timp se pregateste siropul. Se fierbe apa cu zaharul si zeama de lamaie la foc potrivit cca 5 minute dupa care se toarna in tava peste prajitura inca fierbinte. Se presara deasupra cu nuca de cocos si se portioneaza dupa ce se raceste.
Sursa: Laura Sava
13 ianuarie 2012
TIRAMISU
600 gr piscoturi Savoiardi
8 oua
500 gr mascarpone (GRANAROLO)
800 ml frisca lichida
400 ml cafea concentrata
250 gr zahar + 5 linguri pentru albusuri
esenta de rom
PREPARARE:
Se prepara cafeaua (fara zahar) si se lasa la racit. Frisca se bate bine si se pune deoparte. Se separa ouale, pastrand doar 4 albusuri pentru crema. Galbenusurile se freaca bine cu cele 250 gr. zahar, apoi se pune vasul pe baie de aburi si se freaca pana se topeste zaharul. Se lasa compozitia la racit. Dupa racire se incorporeaza crema mascarpone. Cele 4 albusuri se bat bezea cu 5 linguri de zahar si se incorporeaza in crema de galbenusuri amestecand usor cu lingura de jos in sus. La sfarsit se incorporeaza frisca. Se inmoaie fiecare piscot (nu prea mult) in cafeaua amestecata cu esenta de rom apoi se aseaza in straturi pe o tava. Se pune peste primul strat de piscoturi un strat de crema, din nou un strat de piscoturi apoi restul de crema. Se pudreaza cu cacao data prin sita si se da la rece pentru cel putin 3-4 ore. Delicios!!!!!!!!
POFTA BUNA!