29 iulie 2011

GALUSTE CU PRUNE

INGREDIENTE:
1 kg cartofi
3 oua

2 linguri gris

1 plic zahar vanilat
300 gr faina

un praf de sare
200 gr. pesmet

4 linguri zahar

scortisoara

ulei (unt)
prune

zahar de pus in prune

PREPARARE:
Se fierb cartofii in coaja. Dupa ce au fiert se lasa putin la racit apoi se curata. Se dau prin masina de tocat dupa care se amesteca cu ouale, sarea, grisul, zaharul vanilat si faina treptat pana iese un aluat potrivit. Prunele se spala bine, se taie in doua, se scot samburii si in fiecare jumatate de pruna se pune cate o lingurita de
zahar. Se ia cate o bucatica de aluat, se intinde putin iar in mijloc se aseaza jumatatea de pruna cu zahar. Se strange aluatul in jurul prunei si se da forma unei galuste. Intr-un vas se pune apa cu praful de sare la fiert. Cand apa incepe sa clocoteasca se introduc galustele si se fierb cca. 10-15 minute. In acest timp se pune intr-o tigaie putin ulei la incins in care se caleste pesmetul cu zaharul. Dupa ce s-au calit se da tigaia la o parte de pe foc si se adauga scortisoara. Cand galustele s-au ridicat la suprafata e semn ca sunt gata. Se scot cu o spumiera intr-un vas si asa fierbinti cum sunt se tavalesc prin glazura de pesmet, zahar si scortisoara. Sunt foarte...foarte buneeee!!!

POFTA BUNA!

28 iulie 2011

SIROP DE TRANDAFIRI

INGREDIENTE:
12-13 trandafiri de dulceata (Rosa centifolia)
1 l apa
1 kg zahar
1 lingurita sare de lamaie

PREPARARE:
Se desprind petalele de trandafiri,
se pun intr-un vas mai maricel si se freaca cu sarea de lamaie. Se fierbe 1 l de apa si fierbinte se rastoarna peste petalele de trandafiri, se acopera vasul si se lasa asa 24 de ore. Dupa aceea se strecoara zeama printr-un tifon dublu, se masoara, si la 1 litru de zeama se adauga 1 kg de zahar. Se pune la fiert, se amesteca bine pana se dizolva zaharul si se da in clocot 10-15 minute. In timpul fiertului se amesteca ca sa dispara spuma. Siropul se toarna fierbinte in sticle sterilizate in cuptor, se capseaza, apoi se pune in paturi si se lasa pana se raceste complet apoi se eticheteaza si se depoziteaza in camara.
Ca si dulceata de trandafiri este un sirop foarte parfumat....excelent!!!

DULCEATA DE TRANDAFIRI

Este prima data cand fac dulceata de trandafiri. Este o delicatese!!! De mancat am mancat dar nu am facut pentru ca nu am avut de unde sa procur acesti trandafiri speciali, numiti "Rosa centifolia". Acum pentru ca mi-am gasit o sursa, la toamna imi voi planta trandafiri pentru dulceata in curte la tara ....si sa vezi atunci.... :)))

INGREDIENTE:
250 gr petale de trandafiri
1 kg zahar tos
750 ml apa
1 lingurita cu sare de lamaie

PREPARARE:
Se desprind petalele de trandafiri, se rupe partea alba apoi se vantura usor pentru a indeparta polenul de pe ele. Se presara sarea de lamaie cu 1/2 lingurita de zahar peste petale si se freaca cu mana pana devin rosii si curge din ele un suc rosu. Se baga in frigider pana ce se face siropul. Intr-un vas cu fundul mai gros se pune apa cu zaharul la fiert, se amesteca pana ce se topeste zaharul si se fierbe pana ce se leaga siropul, apoi se adauga petalele de trandafiri cu tot cu zeama pe care au lasat-o. Se spumuieste de cate ori este nevoie. Se fierbe dulceata in continuare pana se leaga cat trebuie. Borcanele bine spalate si scurse se sterilizeaza in cuptor pentru 15-20 de minute, cum am explicat aici, apoi se pun pe un tocator cu o lama de cutit sub borcan, si se umplu cu dulceata fierbinte. Se capseaza ermetic si se pun borcanele cu gura in jos intr-o patura, unde se tin pana se racesc complet. Se eticheteaza si se depoziteaza in camara.
O dulceata foarte parfumata, cu un gust divin.....
Am facut compozitie dubla si mi-au iesit 8 borcanele de 314 gr.

POFTA BUNA!

27 iulie 2011

DULCEATA DE NUCI VERZI

Am sa postez toate dulceturile facute in acest timp cat am lipsit, desigur cu intarziere, pentru ca am fost plecata la tara, la casuta noastra...
Asa ca.... sa vedeti ce harnicuta am fost... :)))

Nu am facut in cantitati mari.....ci cate putin din fiecare....
Pentru aceasta dulceata, nucile se culeg cand sunt inca mici cu samburii neformati, asta pe la inceputul lunii iunie...

INGREDIENTE:
120 de nuci verzi
1 kg zahar
750 ml apa
1 lamaie

PREPARARE:
Se curata nucile de coaja verde. Din cele 120 de nuci verzi va ramane aprox. 1 kg de nuci curatate. Pe masura ce se curata, nucile se pun in apa rece pentru 24 de ore, ca sa iasa amareala din ele si sa nu se innegreasca. Se acopera cu o farfurie intoarsa (ca sa stea scufundate in apa), schimband apa de 2-3 ori in acest timp. A doua zi, nucile se scurg de apa si se oparesc de 3 ori cate 2-3 minute, schimband apa de fiecare data, apoi se limpezesc in 2-3 ape reci, schimband apa dupa cate 10 minute. Se strecoara nucile si se pun pe un tifon sau pe un prosop de bucatarie sa se zvante. Se pune apa cu zaharul la fiert si se amesteca cu o lingura pana ce se dizolva zaharul. Cand siropul este aproape legat, se adauga nucile si se continua fierberea. Cand dulceata se leaga bine, se adauga zeama de lamaie si se lasa sa mai dea doar cateva clocote. In acest timp borcanele bine spalate si scurse se aseaza pe tava aragazului si se baga in cuptor pentru 15-20 de minute la sterilizat (se baga si capacele dar pentru un timp mai scurt). Se pune putina dulceata pe o farfurioara, se raceste la frigider si daca aceasta nu curge inseamna ca este gata. Se scoate cate un borcan din cuptor, se aseaza pe un tocator de lemn, iar sub borcan se aseaza lama unui cutit (ca sa nu plesneasca borcanul) si cu un polonic sau chiar cu o lingura se pune dulceata fierbinte in borcan, se capseaza bine, apoi se pun borcanele cu gura in jos intr-o patura pana se racesc complet. Se eticheteaza si se depoziteaza in camara.
In poza am observat ca nu am pus etichetele la borcane.... :))
Mi-au iesit 4 borcanele de 314 gr, plus ce s-a mai mancat.....1/2 de borcanel....

POFTA BUNA!

26 iulie 2011

CIORBA DE LEGUME

INGREDIENTE:
1 ceapa uscata

2 fire ceapa verde

2 morcovi

1/2 de dovlecel

2 cartofi noi

teci de fasole galbena

mazare noua

3 rosii

leustean

lamaie pentru acrit

1 ou

sare

ulei


PREPARARE:

Ceapa uscata si morcovul taiat cuburi se calesc in ulei incins. Dupa ce s-au inmuiat se adauga o ceasca de apa calda. Se lasa sa inabuseasca 5 minute apoi se completeaza cu apa calda cat sa acopere bine toate legumele ce vor fi puse. Se adauga apoi mazarea boabe, tecile de fasole taiate m
ai mici si se lasa sa fiarba. Dupa ce au fiert de jumatate se adauga cartofii taiati cuburi si sarea dupa gust. Se fierb si acestia de jumatate dupa care se pune dovlecelul taiat cuburi, ceapa verde taiata felii si rosiile taiate cuburi. Se lasa sa dea cateva clocote, apoi se stinge focul si se adauga oul batut si leusteanul tocat marunt. Se acreste cu zeama de lamaie.
POFTA BUNA!

SALATA DE DOVLECEI

INGREDIENTE:
2 dovlecei
2 cartofi

3 linguri iaurt

sare

maioneza din:

1 galbenus
1 lingurita de mustar

ulei


PREPARARE:

Cartofii se curata de coaja, se taie cuburi si se pun la fiert in apa cu putina sare. Dupa ce au fiert de jumatate se adauga si dovlecelul curatat si taiat cubulete. Nu se fierb prea mult ca sa nu se sfarame. Cand sunt gata se rastoarna intr-o strecuratoare si se lasa la scurs pana ce se racesc bine, Dupa ce s-au racit se amesteca cu maioneza, iaurt si sare dupa gust. Se serveste rece de la frigider.
POFTA BUNA!

PREMIU DE LA ADELA

Am revenit... dupa o pauza de mai bine de o luna de zile. Va multumesc tuturor pentru vizite si mesaje, multumesc mult ADELEI pentru premiul acordat, si multumesc din tot sufletul dragei de ROSITA VARGAS, care se pare ca a fost ingrijorata de absenta mea de pe blog!

Un premiu pe care il daruiesc tuturor celor ce ma viziteaza.
Va iubesc si va doresc numai ganduri bune si o zi minunata! Pupici!