O alta prajitura din caietul cu retete al mamei mele.
INGREDIENTE (tava 31/32 cm)
FOILE MARO
1 ou
150 gr zahar
50 gr margarina
100 ml lapte
2 linguri cacao
1 lingurita amoniac
280 gr faina
PANDISPANUL
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
CREMA
1 l lapte
300 gr zahar
8 linguri faina
250 gr margarina
1 fiola esenta de vanilie
PREPARARE:
FOILE MARO
Se freaca margarina (partial topita) cu zaharul si oul, se adauga cacaua, amoniacul, laptele si faina. Se face un aluat potrivit care se imparte in doua parti egale. Fiecare foaie se intinde pe dosul tavii unsa cu margarina si tapetata cu faina, sau (in cazul meu) direct pe foaie de copt si apoi se aseaza pe dosul tavii.
Se introduce tava in cuptorul incins pentru 8-9 minute, nu mai mult. Cand se scoate din cuptor foaia va fi inca moale. Se lasa putin apoi se desprinde de pe hartia de copt si se pune deoparte.
PANDISPANUL
Se separa ouale, albusurile se bat spuma, se adauga zaharul treptat si se bate pana se face precum bezeaua. Se incorporeaza faina cernuta amestecand usor cu o lingura de lemn, de sus in jos. Se toarna compozitia in tava (se foloseste aceeasi tava ca la foile maro) tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul incins pentru 15-20 de minute la foc potrivit.
CREMA
Se amesteca zaharul cu faina apoi se toarna treptat laptele caldut si se fierbe totul pe baie de abur pana ce se ingroasa, amestecand mereu. Se lasa apoi sa se raceasca putin si se adauga margarina. La sfarsit se pune esenta de vanilie. Va rezulta o crema moale fapt pentru care foile maro se vor infragezi imediat.
ASAMBLARE
Se aseaza o foaie maro intr-o tava mai mare sau pe dosul tavii pe care s-au copt foile, se pune jumatate din crema calduta, apoi pandispanul, restul de crema calduta, si a doua foaie maro. Deasupra se presara zahar pudra si se taie dupa referinta.
In reteta spune ca se taie a doua zi.... eu am taiat-o imediat (pentru ca i-am dat-o baiatului la pachet). Oricum a iesit foarte pufoasa si s-a taiat destul de bine.
Tare bine arata prajitura ta!Si eu vreaaauuu!
RăspundețiȘtergereSi cred ca este si foarte buunaa!
O zi placuta!
Un dolce davvero golosissimo!! Bravissima cara! Un bacione.
RăspundețiȘtergereUna din prajiturile mele preferate!
RăspundețiȘtergerearata superrrrr!
Te pup!
Hmm tare bine arata, daca as fi stat pe aproape cu siguranta dadeam fuguta, dupa miros veneam si tot va gaseam:)) , ador prajiturile astea de casa ... pupici si o zi minunata!
RăspundețiȘtergereArata senzational !
RăspundețiȘtergereUn deliciu , si mama o face , trebuie sa o fac si eu.
RăspundețiȘtergereArata bine, poate fi foarte bun. Inca nam mincat
RăspundețiȘtergereCAMY, cand am sa mai fac am sa te anunt. Pupici!
RăspundețiȘtergereMANUELA, mersi! Te sarut si eu!
RăspundețiȘtergereALYNUSA, si noua ne place foarte, foarte mult. Mersi! Te pup si eu!
RăspundețiȘtergereADELA, mi-ar fi facut placere sa ma vizitezi! Pupici si eu!
RăspundețiȘtergereMANDALA, mersi frumos!
RăspundețiȘtergereDORINA, ma bucur ca vrei sa o faci! In primul rand este grozav de buna, apoi este usoara si nu iti rapeste mult timp.
RăspundețiȘtergereBIANKA, mersi frumos! intr-adevar este foarte buna!
RăspundețiȘtergereVa sarut si va multumesc de vizita!
Seamana cu prajitura mea radio,poate ma insel,ti-a iesit foarte fainuta,felicitari,n-am sa reusesc sa postez nici in doi ani cate retete am si eu,imi aduc aminte tot de cate una:-)))pupicei
RăspundețiȘtergereUn gâteau délicieux. J'adore.
RăspundețiȘtergereA très bientôt.
bun,ce bine arata,prezentare frumoasa
RăspundețiȘtergereKedves Nely!!!
RăspundețiȘtergereNagyon finom lehet a sütemény,már csak azért is mert főzött krémnél nincs jobb,nagyon jól néz ki!!!
Tegnap nem tudtam bejutni a blogodba!!!és általában is nehezen!!
Szép napot!!! Üdv.
delizioso...te ne rubo una fetta!!
RăspundețiȘtergereComplimenti!!
un bacio!!
Foarte bine arata prajitura,cred ca e delicioasa!Pupici!
RăspundețiȘtergereTrimite-mi o fele virtual :))
RăspundețiȘtergereAratã absolut delicios!
Daca e reteta mamei sigur trebuie sa fie buna,arata foarte bine,am sa salvez reteta,pupici!
RăspundețiȘtergereMuy exquisito Nelly se ve muy tentador,que ganas de probar,cariños y abrazos grandes.
RăspundețiȘtergereil est bien gourmand ce gâteau
RăspundețiȘtergerebonne journée
Minunata e aceasta reteta si eu o am in plan, dar nu stiu cand ajung sa o fac. Daca aveai un trandafir natural, era minunat. ;-)
RăspundețiȘtergereCiaoooo...
RăspundețiȘtergereVa asteapta un premiu la mine. Va puup! O saptamana insorita si minunata sa aveti!
RăspundețiȘtergereCe buna trebuie sa fie.......mmm.............nu cer pentru ca stiu ca nu mai este.
RăspundețiȘtergerePup!
Superapetisanta prajitura ta! Felicitari!!
RăspundețiȘtergereCómo estás Nelly hace tiempo que no te veo ,ojalá estés muy bien de salud,abrazos grandes.
RăspundețiȘtergereFaina prajitura!
RăspundețiȘtergereO saptamana buna iti doresc! Si cu spor!