Multumesc LISSA !In sfarsit am avut curajul de a incerca aceasta pasta de zahar si vreau sa va spun ca sunt foarte multumita de ea. Este usoara si sigura. Multumesc inca odata minunatei gospodine LISSA Deci primul meu tort imbracat si ornat (ca de incepatoare) cu pasta de zahar, facut cu ocazia zilei de nastere a mamei mele, care a fost acum trei saptamani, dar pe care nu am reusit sa-l postez pana acum.
INGREDIENTE:
BLAT
8 oua
2 linguri apa
10 linguri zahar
9 linguri faina
1 lingura cacao
2 linguri ulei
1 praf de copt
CREMA
5 oua
300 gr zahar
200 ml lapte
800 gr frisca lichida ( folosesc Maestro)
5 lingurite gelatina
2 cutii compot de ananas
PASTA DE ZAHAR LISSA
1 lingura gelatina
6 linguri apa
1 lingura margarina (la cub)
2 linguri miere
zahar pudra Margaritar (cat este nevoie)
PREPARARE:
BLAT
Se prepara ca aici dar cand se adauga faina se pun doar 8 linguri apoi se imparte compozitia in doua si intr-una din jumatati se adauga 1 lingura de faina iar in cealalta jumatate se adauga 1 lingura de cacao. In forma de copt se pune o lingura din compozitia simpla, o lingura din compozitia cu cacao si tot asa pana ce se termina toata compozitia de blat.
CREMA
Se bat ouale cu zaharul. Se dilueaza gelatina in laptele caldut apoi se amesteca in compozitia de oua si se pun la foc pe baie de abur pana dau in clocot (nu mai mult de un clocot ca se taie). Se stinge focul dar se mai bate in continuare pana se ingroasa. Se da la rece. Separat se bate frisca bine. Cand crema fiarta pe foc s-a racit se amesteca usor in frisca batuta. Se pun apoi bucatile de ananas bine scurse.
ASAMBLAREA:
Blatul se taie in doua. Se pune prima foaie de blat in forma cu pereti detasabili, se insiropeaza cu sucul din compotul de ananas, se adauga crema, apoi a doua foaie de blat insiropat. Se baga tortul la frigider pentru 2-3 ore. Se scoate din forma, se pune pe platou si se unge cu margarina pentru a-l orna cu pasta de zahar.
PASTA DE ZAHAR
Gelatina si apa se amesteca bine si se pun pe baie de abur. Cand este calda se adauga margarina si mierea si se amesteca pana se dizolva. Pentru inceput se pun 300 gr zahar pudra intr-un castron si se toarna siropul preparat, se amesteca cu lingura adaugand treptat zahar pudra.Cand nu se mai poate amesteca se rastoarna pe masa de lucru tapetata cu zahar pudra si se framanta pana nu se mai lipeste. Se pune la rece invelita bine in folie alimentara si se scoate cu 1-2 ore inainte de folosire. Inainte de a lucra cu ea se framanta foarte bine pentru a nu crapa. Se presara zahar pudra pe masa de lucru si se intinde pasta cu sucitorul pudrat aproape de 1/2 cm. Se baga mainile sub foaie si se pune peste tort. Se niveleaza bine deasupra si in parti, se taie surplusul de pasta apoi se orneaza dupa preferinta. Culoarea galbena am obtinut-o cu colorant alimentar lichid.
La mine.... ca la incepatori...:)) ... pasta mi-a crapat putin intr-o parte...dar pentru faptul ca eram in criza de timp si nu am respectat intocmai indicatiile Lissei...asta e. Data viitoare....nu se va mai intampla. Nu am facut poze in timpul pregatirii pentru ca nu mai aveam cum.
Arata super!
RăspundețiȘtergereLa multi ani! pentru mama ta
Wow! Arata super! Probabil e si delicios, dar aspectul e de milioane!! Am sa-mi fac si eu curaj sa incerc asa minunatie.
RăspundețiȘtergereCe frumos. la multi ani
RăspundețiȘtergereLa multi ani, mamei tale!
RăspundețiȘtergereFrumos tort i-ai facut
La multi ani mamei tale!
RăspundețiȘtergereP.S. Neaparat voi incerca si eu pasta de zahar, imi place cum ti-a iesit. Eu inca nu am avut curaj...
Ciao cara!! Una torta veramente strabiliante!! Da vera pasticcera!! Sei Super brava!! Bacioni.
RăspundețiȘtergereMICKY, multumesc mult pentru apreciere si urare!
RăspundețiȘtergereDara, multumesc! da, a fost delicios si mai ales laudat. Incearca si ai sa vezi cat de usor se face aceasta pasta de zahar. Mai greu este la modelat ca-ti trebuie timp, talent si rabdare.
RăspundețiȘtergereBianka, multumesc din suflet!
RăspundețiȘtergereLiana10, multumesc din suflet pentru urare si compliment! Pentru ca nu am mai facut niciodata asa ceva, ma refer la ornat, sincer si mie mi-a placut. Chiar daca nu a fost perfect. Pe parcurs sper sa avansez.
RăspundețiȘtergereAlexandrina, multumesc mult pentru urare! Asa cum am mai scris nici eu nu am avut curajul pana acum. Ma bucur ca vrei sa incerci si sunt sigura ca vei reusi. Bafta!
RăspundețiȘtergereLa multi ani! mamei tale,sa te bucuri de ea sanatoasa,cat despre tort te FELICIT!eu nu am curaj sa fac pasta de zahar din motivul ca voi face prea des torturi si prajituri si asa ma abtin cam greu.Te pup si BRAVO.
RăspundețiȘtergereManuela, multumesc pentru complimente! da, a fost foarte bun. Pupici si eu.
RăspundețiȘtergereQue tarta mas bonita te ha quedado, yo hice esta semana una parecida, ya la verás publicada.
RăspundețiȘtergereUn saludo!
Mirela, multumesc din suflet pentru frumoasa urare! si totusi...incearca macar odata sa vezi ce bine se lucreaza cu ea.
RăspundețiȘtergerePupici.
O seara buna tuturor!
JUANIC®, multumesc de compliment! Astept cu drag sa vad si tortul tau.
RăspundețiȘtergereO seara buna!
Imi cer scuze, m-a luat valul in fata minunatiei de tort si am uitat sa-i urez la multi ani, mamei tale...
RăspundețiȘtergereSa fie sanatoasa si sa iti fie alaturi multi ani de aici inainte!
La multi ani,mamei!
RăspundețiȘtergereO intrebare...nu ti-a fost mila sa tai asa o frumusete de tort?
Felicitari! Ce tort frumos! Imi place f mult!
RăspundețiȘtergereLa multi ani, mamei!
La multi ani mamei tale si multa sanate!
RăspundețiȘtergereTortul e foarte foarte reusit ,ma bucur sincer ca ai reusit pasta,felicitari!!
beautiful ...looks so yum!!
RăspundețiȘtergereDara, multumesc din suflet pentru frumoasele cuvinte!
RăspundețiȘtergereAngi, multumesc mult! Mila mi-a fost dar a trebuit taiat....
RăspundețiȘtergereJuci, multumesc frumos pentru compliment si urare!
RăspundețiȘtergereLissa, multumesc frumos pentru urare si apreciere! Si eu ma bucur de reusita.
RăspundețiȘtergereTurmericnspice, multumesc mult!
RăspundețiȘtergereIncreible tarta, Buenisima. Un saludooooo!!!
RăspundețiȘtergereBlueLady, multumesc frumos! O zi minunata iti doresc!
RăspundețiȘtergerece te tot plangi ca ti-a iesit suuuuper!!!bine si tortul si decorarea,eu n-am fost multumita de pasta de lapte praf de la masinuta,ca se lipea putin de maini ,pt ca nu cred ca a fost de calitate laptele praf al clientei si era si prea putin,am pe cine sa dau vina,hihihi,esti experta
RăspundețiȘtergeresi scuza-ma LA MULTI ANI mamei tale sa-ti traiasca sa se bucure de tine,cat ai mama esti tot copil in sufletul tau
RăspundețiȘtergereDoinitza, multumesc inca odata pentru apreciere si cuvintele frumoase! Ma bucur ca-ti
RăspundețiȘtergereplace tortul meu. Ai dreptate, tinand cont ca era prima data cand incercam aceasta pasta de zahar mi-a iesit destul de bine. Figurine si flori voi invata pe parcurs.Pupici.
La multi ani mamei tale!Sa-i dea Dumnezeu sanatate,viata lunga si multe bucurii!
RăspundețiȘtergereTortul arata foarte bine!