15 septembrie 2011

ARDEI COPTI LA BORCAN

INGREDIENTE:
pentru 1 borcan de 720 gr.

1 kg ardei
cu miezul gros (grasi sau capia)
4 linguri otet

1/2 lingurita zahar

1/2 lingurita sare mare

1 lingura ulei


PREPARARE:

Se spala ardeii, se sterg apoi se pun pe plita la copt. Pe masura ce se coc se pun intr-un vas presarati cu sare si se acopera cu un capac pentru a se curata mai usor. Se lasa 30 minute apoi se curata de pielite, seminte si cotoare fara a folosi apa. Dupa curatare se pun intr-un castron si se adauga sare, zahar, otet si ulei (cantitatile se pot pune dupa gustul fiecaruia), se amesteca usor si se lasa sa se patrunda cca 30 de minute dupa care se aseaza in borcan un strat de ardei copti apoi zeama preparata si tot asa pana se umple borcanul. Se scot golurile de aer care se formeaza printre ei, se capseaza si se sterilizeaza 30 de minute de cand incepe apa sa clocoteasca. Se scot borcanele calde si se invelesc in paturi iar dupa ce se racesc complet se aseaza in camara.

POFTA BUNA!

PREMII DE LA Нели

Premii minunate pe care mi le-a oferit si pentru care ii multumesc mult ca s-a gandit la mine! La randul meu, le daruiesc cu multa dragoste tuturor celor ce imi viziteaza blogul.
O zi cat mai placuta va doresc!

CATINA CU MIERE

Catina este cel mai puternic antioxidant al organismului, contine cea mai mare cantitate de vitamina C si este foarte indicata in tratarea anemiei, cresterea imunitatii si multe, multe altele.
Dimineata pe stomacul gol o lingurita de catina cu miere va face minuni pentru organismul nostru.

INGREDIENTE:
catina
miere

PREPARARE:
Se trece catina printr-un jet de apa si se pune intr-o punga in congelator pentru cca 4 ore deoarece se curata mult mai usor cand este congelata bine (sfat de la vanzatoarea din piata). Dupa ce bobitele de catina au inghetat se scot si se culeg de pe crengute avand mare grija la tepi. Se spala in mai multe ape apoi se pune intr-o strecuratoare sa se scurga bine dupa care se aseaza pe un prosop si se lasa 4-5 ore sa se usuce mai bine. Se pune catina in borcane (nu conteaza gramajul borcanului, eu am pus in borcane mici) si se toarna miere cat sa acopere catina. Se pun capacele la borcane si se pastreaza la frigider. Se lasa timp de 7 zile la macerat iar dupa cele 7 zile se ia in fiecare dimineata cate o lingurita pe stomacul gol. Lingurita sa fie de plastic sau de lemn.
SANATATE MULTA VA DORESC!

14 septembrie 2011

KETCHUP PICANT

Cantitatile la condimente se pot pune dupa cum doreste fiecare, mai picant sau mai putin picant.

INGREDIENTE:

5 kg rosii (date prin separator)
1 borcan mustar dulce
1 plic boia de ardei iute
1/2 plic piper macinat
1 cana zahar
3 linguri sare mare
3 linguri otet

PREPARARE:
Rosiile trecute prin separator sau prin storcatorul de fructe se fierb la foc potrivit pana scad aproape de jumatate, precum bulionul, apoi se adauga mustarul, boiaua, piperul, otetul, zaharul si sarea si se amesteca bine. Se lasa sa mai fiarba inca putin dupa care se toarna fierbinte in sticle incinse in cuptor, se capseaza sticlele imediat si se invelesc in paturi. Dupa ce se racesc complet se aseaza in camara.

POFTA BUNA!

13 septembrie 2011

BULION

INGREDIENTE:
rosii
zahar
sare mare

PREPARARE:
Se aleg rosiile bine coapte, se spala, se taie in jumatati si se indeparteaza partea verde, apoi se trec prin separatorul de rosii (masina speciala care separa pulpa de seminte si coji) sau prin storcatorul de fructe. Sucul obtinut se pune la fiert la foc potrivit. Se fierbe pana ce se ingroasa amestecand din cand in cand in el. Cand este aproape gata se adauga zahar si sare dupa gust si se lasa sa mai fiarba putin pana se topeste zaharul si sarea. Pe o tava de aragaz se aseaza sticlele incinse in cuptor si cu ajutorul unei palnii si a unui polonic se toarna bulionul fierbinte in sticle. Se capseaza imediat apoi se invelesc sticlele in paturi si se lasa pana se racesc complet. Dupa racire se pot depozita in camara.

POFTA BUNA!

12 septembrie 2011

CARAS PRAJIT CU MUJDEI DE USTUROI SI MAMALIGA

Simplu, rapid si foarte gustos....

INGREDIENTE:

caras

faina

malai

sare

ulei


PREPARARE:

Se curata pestele de solzi si intestine, se spala bine si se sareaza. Se lasa asa cca 10-15 minute dupa care se tavaleste pe ambele parti prin faina amestecata cu malai (faina mai putina, malai mai mult) si se prajeste in tigaie cu ulei incins, la foc potrivit. Se serveste cu mujdei de usturoi si mamaliguta calda.

POFTA BUNA!

PREMIU DE LA Márti

Un premiu de la draga de pentru care ii multumesc din suflet ca s-a gandit la mine! Il daruiesc cu mare placere tuturor celor care ma viziteaza. Va pup si va doresc tot binele din lume!

07 septembrie 2011

VISINATA

INGREDIENTE:
1,5 kg visine

1,5 kg zahar

alcool

damigeana de 3 l


PREPARARE:

Visinele intregi si bine coapte, se spala, se curata de codite si se lasa la scurs. Se pun apoi intr-o damigeana in straturi alternative de visine si zahar, ultimul strat fiind de zahar. Se pune dopul la damigeana si se lasa la soare pentru macerare timp de o saptamana, pana cand zaharul se topeste si se formeaza un sirop. In acest timp, damigeana se scutura zilnic pentru ca fructele sa se amestece cu zaharul. Dupa aceasta perioada de macerare se adauga alcool cat sa se umple damigeana. Se pune dopul si se lasa pentru 2-3 luni intr-un loc racoros si intunecat, dupa care, se poate degusta. Visinata se strecoara si se pune in sticle, iar fructele ramase se pot folosi la prajituri.

Eu o pastrez in damigeana impreuna cu fructele.
NOROC !

05 septembrie 2011

ROSII LA BORCAN

INGREDIENTE:
rosii

sare mare (de muraturi)

PREPARARE:
Se aleg rosiile bine coapte, se spala si se decojesc apoi se taie in felii potrivite. Se scurg de zeama pe care o lasa si se pun in borcane bine spalata si uscate. Se adauga cate 1/2 lingurita de sare mare la fiecare borcan de 720 gr., se amesteca si in acelasi timp se scot bulele de aer care se formeaza printre ele. Se capseaza borcanele si se aseaza intr-un vas cu apa pana la capac si se sterilizeaza 60 de minute. Cand sunt gata se scot, se invelesc in paturi iar cand s-au racit complet se pot aseza in camara.

POFTA BUNA!

FASOLE CU TEACA LUNGA SI SUBTIRE LA BORCAN


O fasole foarte buna, primita de la o priete
na si pe care am pus-o la borcan dupa aceeasi reteta ca aici.

01 septembrie 2011

FASOLE TECI LA BORCAN

INGREDIENTE:
teci de fasole
(galbena sau verde)
sare mare
(de muraturi)
1 aspirina / borcan de 720 gr.


PREPARARE:

Se spala tecile de fasole, se curata de codite si se rup in bucati potrivite. Intr-un vas se pune apa la fiert (apa cat sa acopere fasolea) si cand incepe sa clocoteasca se adauga tecile de fasole. Se fierb cat sa se inmoaie foarte putin, apoi se adauga sare dupa gust. Se pune cate o aspirina in fiecare borcan, se aseaza tecile incat sa intre cat mai multe dar fara a le strivi, apoi se umplu borcanele cu apa in care au fiert tecile. Se capseaza si se sterilizeaza cca 20 minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca. Se scot borcanele si se invelesc in paturi iar dupa ce se racesc complet se pot depozita in camara.


POFTA BUNA!