15 iunie 2011

PRAJITURA BUDAPESTA

O alta prajitura din caietul cu retete al mamei mele.

INGREDIENTE (tava 31/32 cm)
FOILE MARO

1 ou

150 gr zahar

50 gr margarina

100 ml lapte

2 linguri cacao

1 lingurita amoniac

280 gr faina

PANDISPANUL

5 oua

5 linguri zahar

5 linguri faina

CREMA

1 l lapte

300 gr zahar

8 linguri faina
250 gr margarina

1 fiola esenta de vanilie


PREPARARE:

FOILE MARO

Se freaca margarina (partial topita) cu zaharul si oul, se adauga cacaua, amoniacul, laptele si faina. Se face un aluat potrivit care se imparte in doua parti egale. Fiecare foaie se intinde pe dosul tavii unsa cu margarina si tapetata cu faina, sau (in cazul meu) direct pe foaie de copt si apoi se aseaza pe dosul tavii.
Se introduce tava in cuptorul incins pentru 8-9 minute, nu mai mult.
Cand se scoate din cuptor foaia va fi inca moale. Se lasa putin apoi se desprinde de pe hartia de copt si se pune deoparte.
PANDISPANUL

Se separa ouale, albusurile se bat spuma, se adauga zaharul treptat si se bate pana se face precum bezeaua. Se incorporeaza faina cernuta amestecand usor cu o lingura de lemn, de sus in jos
. Se toarna compozitia in tava (se foloseste aceeasi tava ca la foile maro) tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul incins pentru 15-20 de minute la foc potrivit.
CREMA

Se amesteca zaharul cu faina apoi se toarna treptat laptele caldut si se fierbe totul pe baie de abur pana ce se ingroasa, amestecand mereu. Se lasa apoi sa se raceasca putin si se adauga margarina. La sfarsit se pune esenta de vanilie. Va rezulta o crema moale fapt pentru care foile maro se vor infragezi imediat.
ASAMBLARE
Se aseaza o foaie maro intr-o tava mai mare sau pe dosul tavii pe care s-au copt foile, se pune jumatate din crema calduta, apoi pandispanul, restul de crema calduta, si a doua foaie maro. Deasupra se presara zahar pudra si s
e taie dupa referinta.
In reteta spune ca se taie a doua zi.... eu am taiat-o imediat (pentru ca i-am dat-o baiatului la pachet). Oricum a iesit foarte pufoasa si s-a taiat destul de bine.

POFTA BUNA!

14 iunie 2011

CIORBA DE BURTA

INGREDIENTE:
1 1/2 kg burta de vita (prefiarta)
2 morcovi
1 ceapa
1 telina mica
3 galbenusuri
300-400 gr smantana
boabe de piper
piper alb macinat
2 foi de dafin
sare
otet
hrean ras
mujdei de usturoi
leustean (patrunjel)

PREPARARE:
Burta se spala foarte bine in mai multe ape si se pune la fiert impreuna cu legumele curatate si spalate dar intregi, boabele de piper, foile de dafin si putina sare. Se lasa sa fiarba bine la foc potrivit. Cand burta a fiert deajuns se scoate, se lasa putin sa se racoreasca apoi se taie fasii. Aceste fasii de burta se pun intr-o oala, se pune peste ele zeama strecurata in care a fiert si impreuna se lasa sa mai dea cateva clocote. Intr-un castron mai mare se amesteca foarte bine galbenusurile cu smantana si putina zeama din ciorba. Se ia oala de pe foc si dupa 5 minute se drege ciorba cu compozitia de galbenusuri.
Se serveste cu piper alb macinat, otet, hrean ras, mujdei de usturoi iar deasupra se presara leusteanul tocat marunt. Toate dupa gustul dorit de fiecare.

POFTA BUNA!

10 iunie 2011

PUI CU CIUPERCI SI SOS DE SMANTANA

INGREDIENTE:
1 kg ciuperci proaspete
6 pulpe de pui
3 cepe
500 gr smantana
1 lingura cu varf de faina
marar
piper
sare
ulei

PREPARARE:
Pulpele curatate si spalate se prajesc putin in ulei, dupa care se scot pe o farfurie si se pune ceapa tocata in acelasi ulei sa se caleasca, apoi ciupercile taiate felii. Dupa ce s-au calit se adauga pulpele prajite, se acopera cu apa si se lasa sa fiarba la foc potrivit. Se adauga piperul si sarea dupa gust. Separat intr-un castron se amesteca faina cu smantana treptat sa nu formeze cocoloase. Cand totul a fiert deajuns se adauga sosul de smantana si se amesteca repede sa nu se prinda. Se lasa sa fiarba la foc mic amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. La sfarsit se adauga mararul tocat marunt. Se serveste cu mamaliguta calda.

POFTA BUNA!

06 iunie 2011

PRAJITURA RIGOLETTO

O prajitura din caietul cu retete al mamei mele. Era foarte priceputa si punea mult suflet in tot ceea ce facea. Dar prajiturile si torturile ornate cu trandafiri (sticlosi) din sirop de zahar erau pentru ea o relaxare, o placere...

INGREDIENTE:

BLAT (tava de 31/32 cm)
6 oua
4 linguri apa
10 linguri zahar
9 linguri faina
1 lingura cacao
1/2 pachet praf de copt
un praf de sare
CREMA
4 galbenusuri
4 linguri faina
400 ml lapte
250 gr zahar
150 gr nuca de cocos (am pus 200 gr)
1 pachet unt
1 fiola esenta de rom
BEZEAUA
4 albusuri
8 linguri zahar

PREPARARE:
BLAT
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, cu apa rece si zaharul adaugat treptat. Se bate pana se obtine o bezea tare. Se pun apoi galbenusurile pe rand batandu-se in continuare pana se omogenizeaza bine. Se adauga faina cu praful de copt cernute si se amesteca usor cu o lingura de lemn, de sus in jos, iar la sfarsit cacaua si ea cernuta. Se toarna compozitia de blat in tava tapetata cu hartie de copt, se niveleaza si se introduce in cuptorul incins pentru cca. 25 de minute (se face testul cu scobitoarea). Cand este gata copt, se scoate, se pune pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
CREMA
Galbenusurile se freaca cu faina, cu zaharul si cu 100 ml de lapte. Intr-un vas se clocotesc 300 ml de lapte in care se rastoarna compozitia de galbenusuri si nuca de cocos (se opreste putina nuca de cocos pentru ornat deasupra), amestecandu-se bine. Se fierbe pana se ingroasa. Cand este gata se lasa sa se raceasca. Separat, se freaca untul care se amesteca in prealabil cu crema racita la care se adauga esenta de rom.
BEZEAUA
Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul treptat si se bat in continuare pana se obtine o bezea tare. Dupa ce blatul s-a racit se taie in doua pe orizontala, se aseaza in tava prima foaie de blat apoi crema, a doua foaie de blat, iar deasupra se pune bezeaua batuta bine si peste bezea se presara nuca de cocos.

POFTA BUNA!

03 iunie 2011

CHIFTELUTE DE DOVLECEI

INGREDIENTE:
2 dovlecei
2 ou
a
5 linguri faina

usturoi

sare

piper
marar

vegeta (daca doriti)
ulei pentru prajit


PREPARARE:
Se curata dovleceii, se dau pe razatoarea cu ochiuri mari, se scurg de zeama pe care o lasa, apoi se amesteca bine cu ouale, usturoiul pisat, faina, sarea, vegeta, piperul si mararul tocat. Se
obtine o compozitie moale din care se ia cu lingura si se pun chiftelute la prajit in ulei incins. Dupa ce s-au prajit pe ambele parti se scot pe un servetel sa se absoarba excesul de grasime. Se servesc atat calde cat si reci cu diverse salate sau cu pasta de usturoi.

POFTA BUNA!

PREMIU DE LA TRINI ALTEA

Un premiu deosebit primit de la TRINI ALTEA, apreciez gestul ei si ii multumesc din suflet!

Premiul trebuie acordat celor ce au ajuns la 200 de fani pe blogul sau. Asadar va invit cu cea mai mare placere sa il ridicati... indiferent de cati fani aveti...:)
O zi cat mai buna va doresc!