27 aprilie 2010

SALAM DE BISCUITI

Prajitura copilariei mele...
INGREDIENTE:

6 oua

800 gr biscuiti

200 gr margarina
250 gr zahar pudra
4 linguri de cacao

rahat, nuci, stafide (ai mei nu vor, deci...simplu..)

esenta de rom
PREPARARE:
O parte din biscuiti se trec prin masina de tocat ( cca. 200 gr), iar restul se sfarama cu mana (eu i-am pus intr-o punga si i-am batut cu ciocanul de snitel).
Margarina se topeste la foc mic, se lasa putin la racit, apoi se adauga pe rand galbenusurile, zaharul pudra, cacaua si esenta. Se toarna compozitia peste biscuitii sfaramati care au fost pusi intr-un vas mai mare si se amesteca bine pana ce se incorporeaza totul. La sfarsit se pun albusurile batute spuma. Compozitia obtinuta se intinde in lung, pe o folie de celofan presarat cu zahar pudra si cacao, i se da forma de salam, se ruleaza strans si se leaga la capete. Se pune la frigider si se taie a doua zi. POFTA BUNA!

26 aprilie 2010

CIORBA DE PERISOARE


INGREDIENTE:
carne de porc cu os
700 gr. carne tocata
1 ceapa pentru ciorba
2 cepe pentru perisoare
1 morcov
1 radacina de patrunjel
1/2 radacina de telina (mai mica)
1 cescuta de orez
cimbru
bors ( am avut Maggi)
sare
piper
patrunjel
leustean
2 oua

PREPARARE:
Carnea cu os se spala bine si se pune la fiert in apa cu sare indepartand spuma de cate ori este nevoie. Cand carnea este pe jumatate fiarta se adauga ceapa tocata marunt iar radacina de patrunjel, telina si morcovul date pe razatoarea mare. Carnea de perisoare se mai trece odata prin masina de tocat impreuna cu cele 2 cepe si se pune intr-un vas in care se adauga patrunjelul tocat marunt, sare, piper, cimbru si orez dupa preferinta. Se amesteca bine. Compozitia de perisoare de ce se framanta mai mult de aceea se leaga mai bine. Se formeaza perisoarele de marimea unei nuci si se pun la fiert in ciorba impreuna cu orezul bine spalat. Cand perisoarele sunt gata se adauga borsul sau zeama de varza, se lasa sa dea 2-3 clocote si se stinge focul. Se adauga leusteanul tocat marunt si ouale batute bine. POFTA BUNA!

21 aprilie 2010

PRAJITURA CU VISINE


INGREDIENTE:
7 oua
7 linguri de zahar
7 linguri de faina
2 plicuri frisca
300 ml lapte pentru frisca
1 praf de copt
visine fara samburi (am avut congelate)
PREPARARE:
Se separa ouale. Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul in ploaie batand pana se face bezea. Galbenusurile se incorporeaza unul cate unul, iar faina se amesteca cu praful de copt si se pune cernuta peste compozitia de oua, amestecand cu lingura de lemn de sus in jos. Se toarna compozitia de blat in tava tapetata cu hartie de copt, iar deasupra se pun visinile scurse bine. Se baga la cuptor. Dupa 25-30 minute se face testul cu scobitoarea si daca este gata se scoate din cuptor si se lasa la rece. Dupa racire se pune deasupra frisca batuta si ciocolata rasa.POFTA BUNA!

SARMALE IN FOI DE VARZA SI RACI

De fiecare data cand fac sarmale folosesc aceeasi reteta de aici, doar ca de Paste am vrut sa pun si raci umpluti cu aceeasi compozitie de sarmale si in plus am adaugat si bucati de ciolan afumat. Au fost super bune! Racii i-am spalat in apa calda, i-am oparit si i-am curatat bine in interior cu o lingurita. Desi au fost curatati bine, tot au mai pastrat un pic de iuteala. Dar... tenta de iuteala si gustul de la ciolanul afumat le-a dat sarmalelor un gust foarte, foarte bun.....
POFTA BUNA!

CIORBA DE STEVIE



INGREDIENTE:
stevie (de la tara, asa ca nu am cantarit-o)
1 ceapa
1 morcov
3 oua
1 ceasca de orez
500 ml iaurt
ulei
leustean
patrunjel
sare

PREPARARE:
Se curata stevia de cozi, se spala bine in mai multe ape si se pune la fiert intr-o cratita cu apa calda. Se fierbe cca 10-15 minute, apoi se pune la scurs si se lasa pana se mai raceste. Intre timp se pune ceapa si morcovul la calit in ulei. Se calesc putin dupa care se adauga o cescuta de apa calda peste ele. Stevia se taie marunt, se pune peste ceapa si se completeaza cu apa de la stevie in functie de cat de deasa vrem ciorba. Tot atunci se pune si orezul spalat bine. Cand orezul a fiert, se potriveste de sare si se stinge focul. Se adauga imediat iaurtul amestecat cu ouale batute bine si leusteanul cu patrunjelul tocate.
POFTA BUNA!

20 aprilie 2010

STUFAT DE PUI


Adăugaţi o imagine Asa stufat face mama mea de Paste, reteta mostenind-o de la bunica. Si..nici mie nu-mi lipseste de pe masa de Paste. Dar...cum anul asta am petrecut Sarbatorile Pascale pe la parinti, (la mama ma astepta stufatul..:)) ) bineinteles ca nu am mai facut. Numai ca ieri, mi-a venit o pofta nebuna de acest stufat si repede, repede l-am preparat. Sa trecem la treaba...

INGREDIENTE:

1 pui ( pieptul l-am oprit pentru salata)

7 legaturi de usturoi verde ( 4 fire/legatura)

6-8 oua ( am pus 8 pentru ca erau mai mici,,, de la tara)

1 lingura plina de faina

ulei

sare

vegeta

PREPARARE:

Se pregateste puiul pentru a fi facut friptura.Deci...se parleste, se spala bine, se portioneaza, se pune cu putin ulei si putina apa intr-o tava cu pereti inalti si se baga la cuptor. In acest timp se pregateste usturoiul verde. Se curata, se spala si se taie de cca
2-3 cm. apoi se pune la fiert intr-o cratita cu apa. Cand bucatile de pui sunt gata prajite, se scot din tava, iar in uleiul ramas se pune usturoiul fiert si scurs de apa la calit. Apa in care a fiert usturoiul nu se arunca. Se prepara compozitia din oua si faina ca la snitele apoi se subtiaza cu putina zeama de la fiertul usturoiului, se toarna in tava peste usturoiul calit, apoi se mai completeaza cu inca 3 cani din zeama de la usturoi. Se amesteca bine cu usturoiul, se adauga si bucatile in sos si se baga la cuptor.Se potriveste de sare si vegeta. Cand se incheaga acea compozitie de oua atunci stufatul este gata. Se serveste cu salata verde preparata cu de toate...castraveti, ridichii, ceapa verde, marar proaspat... o nebunie!!!!!!POFTA BUNA!

TORT CU CREMA GANACHE

Crema dupa reteta lui Veronica


INGREDIENTE:
BLAT

6 oua
9 linguri de zahar
3 linguri de apa
2 linguri de ulei
8 linguri de faina

2 linguri de cacao
1 praf de copt

CREMA
2 ciocolate amarui Primola cu 57 % cacao (100 gr/buc.)

3 ciocolate albe tot Primola (cea alba are 90 gr/buc.)
800 ml frisca lichida
PREPARARE
BLAT
Se separa albusurile de galbenusuri. In albusuri se pun cele 3 linguri de apa si se bat spuma, apoi se adauga zaharul treptat batandu-se in continuare. Galbenusurile se freaca bine cu uleiul, si se incorporeaza usor in albusuri dupa ce au fost batute bine. Peste aceasta compozitie se adauga faina cu praful de copt cernute si se amesteca usor cu o lingura de lemn, iar la sfarsit cacaoa si ea cernuta. Se tapeteaza forma de tort cu ulei si faina sau hartie de copt, se toarna compozitia de blat si se introduce la cuptor pentru cca 25 min.(in functie de cuptor).CREMA
Se rupe ciocolata bucati si se pune in frisca (se pun separat, cea alba cu 400 ml frisca , cea neagra cu diferenta de 400 ml frisca) pe baie de aburi (am pus eu), se amesteca cu lingura de lemn pana se topeste ciocolata uniform. Apoi se pune la rece, dupa care se baga la frigider pentru cateva ore bune. Inainte de a o pune pe blatul de tort se bate cu mixerul pana se face spuma.
ASAMBLARE
Blat, un strat de ciocolata alba si unul de ciocolata neagra, blat, un strat de ciocolata neagra si unul de ciocolata alba, blat, apoi imbracat in ciocolata alba iar deasupra ciocolata rasa. Foarte, foarte bun!!!!!!!! POFTA BUNA!

18 aprilie 2010

FOI CU MIERE


INGREDIENTE:
FOI
2 oua
250 gr zahar
1 lamaie (coaja rasa pentru foi, zeama pentru crema)
1 lingurita de bicarbonat
1 cana de miere dar nu plina
50 ml de ulei
600 gr fainaCREMA
1 borcan de gem (caise, piersici, macese)
3 linguri de gris
250 ml de lapte
250 gr unt sau margarina
150 gr zahar pudra
PREPARARE
FOI:
Ouale, zaharul, mierea, coaja de lamaie, bicarbonatul stins si uleiul se pun intr-o cratita, se amesteca bine cu lingura de lemn si se pun pe foc pana se topeste zaharul si incepe sa faca spuma deasupra. Se ia cratita de pe foc si se incorporeaza faina. Se lucreaza cu coca calduta pentru ca se intinde mai usor. Aluatul nu trebuie sa se lipeasca de maini. Se presara faina pe masa de lucru si se imparte coca in 4. Se ia prima bucata se intinde cu sucitorul, se ruleaza apoi pe sucitor si se pune pe tava de aragaz tapetata cu ulei si faina (eu le-am intins direct pe tava). Se baga la cuptor, dar nu se tin decat 10 minute maxim (in functie de cuptor). Se scot albe din cuptor. Dupa ce se scot din cuptor nu se pun una peste alta ca se lipesc.
CREMA:
Se fierbe laptele cu grisul si se pune la rece.Untul se freaca cu zaharul pudra pana se face spuma apoi se adauga zeama de lamaie si putina esenta de vanilie.
ASAMBLARE:
Pe prima foaie se pune jumatate din crema de gris, apoi a doua foaie, un strat de gem (am pus de macese), a treia foaie, cealalta jumatate din crema de gris si ultima foaie. Deasupra se presara zahar pudra (am facut o parte cu zahar pudra si cealalta parte cu glazura de ciocolata alba si ciocolata neagra rasa).
POFTA BUNA!

17 aprilie 2010

PREMII, PREMII, PREMII FRUMOASE !!!!!

Am primit aceste minunate premii de la LILI si DIAN@si tin sa le multumesc din tot sufletul pentru ca sunt primele mele premii, fapt pentru care ma bucur tare mult. La randul meu, vreau sa le daruiesc cu mare drag mai departe:
VERONICA
NARNIAALEXANDRA
LILLY
JUDY
JULIE
AMALIA
BLUEEYES
JANET

DIANA DIDONA
IUSTINA
VIOLETA

Premiile sunt cu o conditie:
Sa postezi premiile primite
Sa anunti din partea cui sunt primite
Sa le oferi mai departe altor 12 persoane
Sa afisezi linkul lor
Sa le anunti printr-un comentariu pe blog
ul lor

Iar acum cele 10 dorinte:
Sa fim cu totii sanatosi
Sa-mi vad baietii realizati
Sa-mi vad baietii fericiti

Parintii nostrii sa fie sanatosi sa aibe o viata lunga
Sa fim mai buni unii cu altii
Sa fim uniti si la bine si la rau (rude, prieteni, vecini,etc..)
Sa ne aranjam mai repede casuta de la tara, sa mergem in weekend acolo pentru aerul curat, pentru un gratarel si o cafeluta la noi in curte
La pensie sa ma intorc in orasul de suflet, Rm. Vilcea
Sa mergem la vara in partea Moldovei

Si....de luni incep o cura de slabire: sa dau jos 4-5 kg (am 70kg) .. :))

15 aprilie 2010

OUA UMPLUTE


INGREDIENTE:
8 oua
1 cutie mica de pateu
2 linguri de mustar
2 linguri de maioneza
sare
piper

PREPARARE:

Se fierb ouale tari, se curata de coaja si se taie in doua pe lungime. Galbenusurile se pun intr-un castron si se paseaza cu furculita, apoi se amesteca cu pateul, maioneza si mustarul. Se potriveste de sare si piper. Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de oua. Se orneaza cu maioneza deasupra (dupa preferinta). POFTA BUNA!

14 aprilie 2010

RULADA DE BISCUITI CU NUCA DE COCOS


Reteta de la ALIZA dar cu mici modificari.
Pentru ca nu aveam biscuiti cu cacao, a trebuit sa gasesc solutia....

INGREDIENTE

pentru foaia de biscuiti:

500 gr biscuiti simpli
3 linguri de cacao
1 1/2 cana de lapte

50 gr margarina (la temperatura camerei)

2 linguri de zahar pudra cu aroma de vanilie

pentru crema de cocos:

150 gr nuca de cocos
200 gr margarina (la temperatura camerei)
8 linguri de zahar pudra
4 linguri de zahar pudra cu aroma de vanilie
2 linguri de lapte praf (ii da aroma de la Raffaello)

PREPARARE:
Se sfarama bine biscuitii ( eu i-am dat prin masina de tocat carne cu sita mica), apoi se amesteca cu cele 3 linguri de cacao, cu zaharul pudra aromat, cu laptele caldut si margarina. Se amesteca pana devine o compozitie omogena. Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul pudra pana se face spuma. Se incorporeaza laptele praf si nuca de cocos.Compozitia de biscuiti se imparte in doua. Jumatate din cantitate se pune pe o folie alimentara, se preseaza putin, se acopera cu o alta folie si se intinde bine cu facaletul. Fiind calduta se intinde mai bine. Se da
la o parte folia de deasupra si se intinde peste foaia de biscuiti jumatate din compozitia cu cocos. Se ruleaza cu grija. Dupa ce s-a dat forma de rulada, se desface putin si se presara nuca de cocos peste rulada, apoi se ruleaza din nou, se strange bine la capete si se pune la frigider pana se intareste bine (cam 2-3 ore). Se taie mai bine cand este lasata mai mult la frigider. La fel se procedeaza si cu cealalta jumatate din compozitiile ramase. Se taie felii mai groase. Este un deliciu!!!!!!
Multumesc mult ALIZA! POFTA BUNA!