19 martie 2010

PIEPT DE PUI CU SMANTANA SI CIUPERCI


INGREDIENTE:
1 piept de pui mai mare
500 ml smantana
200 gr crema de cascaval (2 batoane)
400 gr ciuperci
1 lingura de faina
usturoi
piper
sare
marar
PREPARARE:
Pieptul se taie cuburi, ciupercile se taie felii si se pun la calit cu ulei. Dupa ce se calesc, se adauga apa cat sa le acopere, se pune capacul si se fierb inabusit pana scade apa, iar ciupercile si carnea sunt fierte deajuns.
Se amesteca faina cu crema de cascaval si 2-3 linguri de smantana pana se omogenizeaza bine apoi se toarna peste ciuperci si carne impreuna cu restul de smantana.Se mai lasa 5 minute sa fiarba apoi se potriveste de sare si piper, se da vasul deoparte si se adauga usturoiul pisat si mararul tocat.
Este o mancarica care ne place muuuuuult, muuuuult de tot........
POFTA BUNA!

RULADA CU DULCEATA DE AFINE


INGREDIENTE
FOAIA DE RULADA:
5 oua

5 linguri zahar
5 linguri faina

1 praf de copt


PREPARARE:

Se separa ouale. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul treptat si se bate in continuare pana se topeste zaharul. La galbenusuri se pune un praf de sare si se incorporeaza usor peste albusurile batute bine. Se adauga faina cernuta si se amesteca cu lingura de lemn de sus in jos. Se toarna compozitia in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptor. Dupa ce se face testul cu scobitoarea si se constata ca este gata, se scoate, se da hartia jos apoi se ruleaza intr-un prosop umed.

UMPLUTURA:

1 pachet praf de budinca cu gust de frisca

500 ml lapte

5 linguri zahar
5 linguri dulceata de afine

PREPARARE:
Se prepara budinca dupa instructiunile de pe pachet si se da la rece, apoi se amesteca cu dulceata de afine. Se desface foaia de rulada din prosop, se intinde crema si se ruleaza. Deasupra se imbraca cu frisca.
POFTA BUNA!

18 martie 2010

FASOLE CU CIOLAN AFUMAT


INGREDIENTE:
1 ciolan afumat
1 kg fasole boabe
1 morcov
5 cepe
3 linguri bulion
ulei
foi de dafin
sare
piper
cimbru
patrunjel verde
usturoi

PREPARARE:
Se alege fasolea,se spala si se lasa la inmuiat in apa rece de seara pana dimineata, cand se arunca apa in care a stat si se pune la fiert in apa rece.Dupa ce a dat intr-un clocot,se arunca apa si se pune din nou la fiert dar cu apa fierbinte, adaugand si ciolanul afumat taiat dupa preferinta (am avut ciolan dezosat).
Se ia spuma de deasupra de cate ori este cazul.Cand bobul de fasole incepe sa plesneasca se adauga morcovul taiat cuburi.Intre timp se caleste ceapa tocata in ulei.Cand ceapa devine sticloasa se pune o cescuta de apa calda apoi cele 3 linguri de bulion.Se caleste putin impreuna cu bulionul iar cand fasolea si bucatile de ciolan sunt aproape fierte,se adauga sosul de ceapa cu bulion,sarea,piperul,cimbrul si foile de dafin.Toate dupa preferinta.Se mai lasa putin dupa care se stinge focul apoi se adauga usturoiul pisat si patrunjelul taiat marunt.
Este buuuuuuna,...buna de tot cu muraturi!
POFTA BUNA!

CIORBA DE CARTOFI


INGREDIENTE:
6 cartofi potriviti
1 ceapa
1 morcov
1 radacina de patrunjel
2 rosii
1 ou
fidea
patrunjel
leustean
zeama de varza
sare
ulei ( am inlocuit cu grasime de curcan)

PREPARARE:
Se topeste grasimea de curcan apoi se pune ceapa la calit. Cand ceapa devine sticloasa se adauga o cescuta de apa calda.Se inabuse ceapa 5 minute apoi se pune morcovul si radacina de patrunjel taiate cuburi. Se completeaza cu apa si se lasa zarzavatul la fiert 15 minute dupa care se adauga cartofii taiati cuburi. Cand cartofii sunt aproape fierti se pun rosiile decojite si taiate marunt (eu am avut congelate) si fideaua. Dupa ce a fiert fideaua se adauga zeama de varza, se mai lasa 5 minute, apoi se stinge focul.Se adauga sare daca mai este cazul, oul batut bine si verdeata tocata.
Rapida, buna si satioasa.
POFTA BUNA!

04 martie 2010

PUI CU CARTOFI LA CUPTOR


INGREDIENTE:
1 pui ( am avut si 4 feliute de muschi de porc)
5 cartofi
1 pahar de vin
sare, vegeta
foi de dafin
usturoi
PREPARARE:
Se parleste puiul, se spala bine, se portioneaza si se lasa la scurs. Intre timp se curata cartofii se spala si se taie felii mai groase. Intr-o tava de friptura se pune ulei cat sa acopere fundul tavii, se aseaza cartofii taiati, apoi bucatile de pui iar pe deasupra se presara sare, vegeta, usturoi taiat feliute si 2-3 foi de dafin. Se toarna un pahar mic de vin si unul de apa. Se baga tava la cuptor.
Am servit cu usturoi.
POFTA BUNA!

03 martie 2010

CHEC DE CIOCOLATA


INGREDIENTE:
1 kg zahar
100 gr cacao

400 gr unt sau margarina

450 ml lapte

6 oua

500 gr faina

1 praf de copt

esenta de rom
PREPARARE: Intr-un vas mai mare se amesteca zaharul, cacaoa, laptele si margarina. Se pune pe foc si se fierbe. Cand incepe sa dea in clocot se mai lasa 5 minute la foc mic. Se da jos de pe foc si se opreste o cana (nu plina) din compozitie pentru glazura. Restul de compozitie se lasa sa se racoreasca putin, dupa care se adauga cele 6 galbenusuri, unul cate unul amestecand bine dupa fiecare. Se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt, apoi albusurile batute spuma si se amesteca usor de sus in jos. Rezulta o compozitie care curge. Aceasta compozitie se toarna in 3 forme de chec tapetate cu hartie de copt. Se coc la foc potrivit aproximativ 30 minute. Se face testul cu scobitoarea, si daca sunt gata, se scot din cuptor, si imediat se toarna glazura incalzita peste ele. Baietilor mei le plac muuuuuuuult, muuuult, aceste checuri.......si le dau dreptate caci, sunt tare bune!!!!!
POFTA BUNA!

02 martie 2010

SARMALE


INGREDIENTE:
varza acra
1 kg carne tocata (amestec porc si vita)
4 cepe
100 gr orez
1 lingurita boia dulce
1 lingura bulion
sare, piper
cimbru
foi de dafin

PREPARARE:
Se taie ceapa cubulete si se pune la calit cu ulei si putina apa.Cand ceapa devine transparenta, se da jos de pe foc si se lasa la racit.Intre timp pregatim celelalte ingrediente . Spalam orezul bine si il adaugam peste carnea tocata impreuna cu cimbrul, 1 lingurita boia dulce, sare, piper, putina vegeta, 50 ml.apa si ceapa calita. Se pregatesc foile de varza si se infasoara sarmalele asa: se aseaza carnea pe marginea foii de varza, pe palma intinsa, se ruleaza pana la celalalt capat, apoi marginile foii de la capete se introduc in interiorul sarmalei. Se toaca inima ramasa de la varza si cateva foi care se pun pe fundul cratitei, apoi se aseaza sarmalele.Deasupra lor punem 1 lingura de bulion, foi de dafin, putin cimbru si se acopera cu foi intregi de varza.Se pune apa peste ele cat sa le acopere bine. Daca apa scade prea mult in timpul fiertului se mai adauga apa fiarta. Dupa o ora de fiert pe flacara aragazului la foc potrivit, se baga la cuptor. Sunt mult mai bune. POFTA BUNA!

01 martie 2010

PIFTII DE PORC


Piftiile le fac dupa reteta matusii mele si pot spune ca secretul cu oala acoperita (nu pe toata suprafata) si fiertul la foc mic face ca piftia sa iasa limpede si apa sa nu scada prea mult.

INGREDIENTE:

2 picioruse de porc
2 ciolane
1 morcov

1 ceapa
sare, piper
usturoi
vegeta
gelatina (daca mai este cazul)
PREPARARE:
Picioarele se parlesc, se rad cu lama unui cutit, se oparesc apoi se spala. Se pun la fiert intr-o oala de 10 litri plina cu apa.Se acopera oala cu un capac, dar....ATENTIE! nu se acopera de tot. Se fierb la foc mic. Cand incep sa fiarba se spumuiesc de cate ori este nevoie. Se adauga ceapa si morcovul intregi si o lingura de sare. Cand a scazut apa cam de 2 degete iar carnea este aproape de a se desprinde de pe oase, mai completam cu 2 cani de apa si fierbem in continuare. Dupa ce au fiert deajuns, se dau jos de pe foc, se pun la rece (asa in oala) pana a doua zi cand se incheaga grasimea deasupra si o putem aduna.
Se incalzesc din nou dar putin numai pentru a le adauga usturoiul, piperul, vegeta (dupa preferinte) , sarea si gelatina daca mai este cazul. Se scoate carnea intr-un vas mai mare,o curatam de oase si oscioare,
apoi o portionam in vasele ce urmeaza a pune piftiile si strecuram zeama peste ele. Se pun la rece pana se intaresc.
POFTA BUNA!