25 februarie 2010

SOS RAPID


Este un sosulet pe care il fac atunci cand sunt in criza de timp.
INGREDIENTE:
carne de porc
ulei
bulion
vegeta, sare
piper boabe
piper macinat
foi de dafin
usturoi
PREPARARE:
Se pune carnea de porc taiata bucati in cratita cu putin ulei.Se prajeste foarte putin dupa care se adauga o cana de apa, foile de dafin, piperul,sarea si vegeta.
Se acopera cratita cu un capac pentru a se inabusi carnea.Dupa ce a mai scazut apa iar carnea este patrunsa indeajuns, se adauga 2 linguri de bulion.
Lasam cca. 10-15 min. adaugam usturoiul pisat si putina vegeta daca mai este cazul.
Se serveste cu piure de cartofi sau cu mamaliguta calda.Simplu, rapid si gustos.

23 februarie 2010

GOGOSI PUFOASE


INGREDIENTE:
500 gr faina
2 oua
25 gr unt
50 gr zahar
250 ml lapte
1 plic drojdie uscata(sau 25 gr proaspata)
coaja rasa de la o lamaie
1 varf de cutit sare
esenta de vanilie
zahar pudra cu aroma de vanilie
ulei pentru prajit
PREPARARE:
Se freaca drojdia (daca este din cea proaspata) cu 2 lingurite de zahar, 2 linguri de lapte si 1 lingura de faina, apoi se lasa maiaua la cald cca. 15 minute. Se dizolva zaharul si sarea in laptele caldut.Tot in lapte punem esenta si coaja rasa de lamaie. Punem faina cernuta intr-un vas mai mare, iar in mijloc adaugam ouale, maiaua, iar in timp ce turnam laptele indulcit si aromat, incepem framantatul.Dupa ce incorporam toata faina, incepem framantatul cu untul care a fost putin incalzit, ca la cozonac. Se lasa la dospit. Se unge masa de lucru cu putin ulei Adăugaţi o imagine si se intinde o foaie groasa de 1 cm. Se taie foaia cu ajutorul unui pahar trecut prin faina.Se mai lasa la dospit cca 15 min. dupa care se prajesc in baie de ulei incins. Se scot cu ajutorul unei spumiere si se pudreaza calde.

20 februarie 2010

SINUZITA

Reteta este luata dintr-o revista mai veche "Practic in bucatarie", probata de sotul meu(avand dureri de sinuzita), cu rezultate foarte bune.

Asadar, va trebuie:
-radacina de hrean
-spirt sau otet
-o bucata de material rosu pentru a te lega la frunte
(numai rosu)

O radacina mica de hrean se da pe razatoare, se stropeste cu spirt sau otet, se pune in materialul rosu si se face o legatoare.O data pe zi, de preferinta seara, se aplica pe frunte. Pielea se infierbanta puternic si atunci se indeparteaza legatoarea, se lasa pielea sa se racoreasca, apoi se ia totul de la inceput si tot asa pana ce hreanul isi pierde din tarie. Se repeta tratamentul in fiecare zi fara intrerupere pana la vindecare. Un semn al vindecarii este eliminarea mucusului infectat pe nas si din gat.Are o culoare galbuie, uneori si firisoare de sange si un miros urat. Pentru cei care nu au facut punctie, vindecarea este sigura si definitiva.Cei care au facut punctie vor trebui sa apeleze la acest procedeu toata viata in perioada rece a anului.

14 februarie 2010

CIORBA CU OASE DE PORC SI ZEAMA DE VARZA


INGREDIENTE:
oase de porc
1 ceapa
1 morcov
1 radacina de patrunjel
1/2 telina
1 pastarnac
fidea
1 lingura bulion
1 ou
leustean
zeama de varza
PREPARARE:
Se spala carnea si se pune la fiert in cca. 4-5 litri apa. Cand incepe sa fiarba se spumuieste bine pana ramane zeama curata.Dupa ce a fiert carnea de jumatate, adaugam zarzavatul taiat dupa preferinta.Cand a fiert si zarzavatul si carnea se pune fideaua, bulionul si zeama de varza.Se lasa sa dea cateva clocote, se ia oala de pe foc si se adauga oul batut si leusteanul tocat. Daca este nevoie se mai adauga putina sare, asta in functie de cat este zeama de varza de sarata.
Nota: Daca vrei sa fie zeama limpede , fierbe ciorba la foc domol, nu tare.

POFTA BUNA!

13 februarie 2010

GOGOSI CU IAURT


INGREDIENTE:
500 ml iaurt
3 oua
4 linguri zahar
2 pliculete praf de copt
un praf de sare
esenta de vanilie
coaja rasa de lamaie
faina
MOD DE PREPARARE:
Se bat ouale cu praful de sare si zaharul, se adauga iaurtul, faina, praful de copt, esenta si coaja de lamaie.Compozitia trebuie sa arate ca o smantana foarte groasa.
Se ia cu lingura si se pune in uleiul incins.
Se pudreaza calde cu zahar pudra cu aroma de vanilie.
Sunt foarte pufoase si aromate.

09 februarie 2010

SALATA DE CONOPIDA


INGREDIENTE:
1 conopida
pentru maioneza:
1 ou
ulei
mustar
sareAdăugaţi o imagine
MOD DE PREPARARE:
Se fierbe conopida desfacuta in bucati mai mici in apa cu sare.ATENTIE! nu se fierbe nici foarte mult.Se scoate conopida din apa si se pune la scurs, dupa care se paseaza cu telul pentru piure. Facand-o cu acest tel nu iese pasta.Adica, mai raman mici bucatele de conopida nestrivita.
Pana se raceste conopida se prepara maioneza obisnuita din ulei, ou, sare si mustar.
Dupa ce s-a racit se amesteca cu maioneza.

05 februarie 2010

RAFFAELLO


INGREDIENTE:
200 gr zahar pudra
200 gr unt
200 gr lapte praf

200 gr nuca de cocos in compozitie

100 gr nuca de cocos pentru ornat

migdale sau alune de padure
MOD DE PREPARARE:
Se freaca untul cu zaharul pudra pana se face spuma, se adauga laptele praf, apoi nuca de cocos si daca va place esenta
de migdale.Se amesteca bine toate ingredientele dupa care se baga la frigider pentru cca. 30 min.Se ia cu lingurita din compozitie si se formeaza mingiute, iar in mijloc se introduce cate o migdala sau aluna de padure.Se tavalesc prin nuca de cocos si se tin apoi la rece pana se servesc.Cele mai delicioase bomboane pentru cei carora le place nuca de cocos.........


03 februarie 2010

SOS DE PUI CU MASLINE SI CIUPERCI


INGREDIENTE:
4 pulpe de pui (inferioare si superioare)

150 gr masline
250 gr ciuperci
2 linguri bulion
piper, sare
cimbru, vegeta
usturoi
2 pahare de vin alb
ulei pentru prajit

MOD DE PREPARARE:
Se prajesc pulpele de pui in ulei cu usturoiul taiat felii.
Se adauga ciupercile taiate tot felii (daca ciupercile sunt proaspete mai intai se fierb putin) .


Dupa ce se calesc si ciupercile se pune bulionul, maslinele intregi si condimentele.
Se toarna apoi vinul alb (care la mine era de fapt rose) si se mai fierbe 20-25 min. la
foc potrivit.

La sfarsit se mai adauga ustu
roi pisat.

Este o mancarica foarte buna si aromata care merge bine cu piure de cartofi, numai ca eu am preferat-o cu mamaliguta calda.

02 februarie 2010

SALATA DE TELINA


INGREDIENTE:
1 telina mare
2 mere
2 morcovi
maioneza
iaurt
sare
MOD DE PREPARARE:
Se curata telina, merele si morcovii (eu am lasat merele cu coaja). Telina si morcovii se dau pe razatoarea cu ochiuri mici iar merele pe razatoarea cu ochiuri mari.
Se amesteca apoi cu maioneza,iaurt si putina sare.Toate astea dupa gustul fiecaruia.
POFTA BUNA!



RULADA APERITIV


Am citit pe mai multe bloguri fel si fel de retete cu rulada aperitiv, care mai de care mai bune si mai estetice.Va prezint acum si reteta mea pe care o am de la mama.

FOAIA DE RULADA

6 oua
6 linguri de faina

500 ml de lapte

UMPLUTURA

2 oua
2 cutii mari de pateu

50 gr de unt

7-8 masline fara samburi

sare, piper


PREPARARE
:
Foaia de rulada:
Se pune laptele la fiert.Se opreste o ceasca din laptele nefiert care se amesteca cu cele 6 linguri de faina.Se toarna peste laptele fiert si se lasa pe foc pana se ingroasa putin, amestecandu-se intr-una.Se lasa sa se raceasca bine si se adauga cele 6 galbenusuri pe rand amestecand dupa fiecare, apoi albusurile batute bine.Se toarna compozitia intr
-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina (sau hartie de copt). Se coace in cuptor la foc mare primele 10 min. apoi la foc domol cca. 40-45 min.(in functie de cuptorul fiecaruia).Dupa ce se scoate din cuptor se pune pe un prosop umed, se lasa 5 min. apoi se ruleaza.Pana se raceste foaia de rulada, pregatim umplutura.
Umplutura:
Se fierb cele 2 oua.Galbenusurile se amesteca cu pateul, untul, sarea si piperul. Se scoate foaia de rulada din prosop, se intinde si se unge cu amestecul de pateu iar pe deasupra punem albusurile
taiate cubulete si maslinele la fel.Se ruleaza cu ajutorul unei foi de celofan.Se pune la frigider si se serveste ca aperitiv.
POFTA BUNA!